В 2017 році очікується різке зростання цін на продукти – експерт

14 Лютого 2017 08:00

minervastock/Depositphotos

З періоду грудня 2016 року до грудня 2017 року ціни в Україні на молочну групу зростуть на 35%, на м’ясну групу 25-30%, овочева група зросте в ціні на 35-40%. Про це в ексклюзивному інтерв’ю УНН розповів президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України Іван Томич.
“Що стосується молочної продукції то прогноз на найближчий місяць, тобто березень-квітень здорожчання не слід очікувати, будуть невеликі коливання в межах 3%-4%. З вересня-жовтня слід очікувати підвищення ціни, як мінімум до 35%. Причини цього — це скорочення подачі поголів’я. Ми виходимо за критичну межу попиту та пропозиції, виробництва і споживання, хоча споживання знижується. Це є основним фактором підвищення ціни на молочну продукцію”, — сказав Іван Томич.

Також він зазначив, що в результаті скорочення поголів’я свиней в першому півріччі 2017 року ціна на м’ясо зросте до 10%.
“В період першого півріччя буде зростання ціни на м’ясо, в усьому спектрі м’яса. В квітні місяці ціна зросте до 10%. Причини — це різке скорочення за останні 10 років поголів’я свиней, яке відбулось у 2016 році. Другий фактор — яловичина не є основною, але критична межа поголів’я, тому попит і пропозиція не встигають за купівельною спроможністю, тому ціни зростають. Курятина має інший фактор зростання ціни. Це монопольний продукт і в залежності зі зростанням ціни на інше м’ясо зростає і курятина. До травня місяця м’ясо курки не буде дешевшою”, — додав він.
За його словами ціна щодо хліба, хлібобулочних виробів та муки в першому півріччі як мінімум зросте на 10-15%. Причини це здорожчання в порівнянні до липня місяця цін на зерно,здороження муки, подорожчання електроенергії, мінімальна платня.