Броварське вище училище фізичної культури: як стати чемпіоном

24 Січня 2017 14:39
http://brovary.pravo-znaty.org.ua

http://brovary.pravo-znaty.org.ua

Ірина Ющенко

Журналіст видання “Маєш право знати”, мешканка Броварів

Раніше я вважала, що справжні  сумоїсти – це  тільки  чоловіки, і обов’язково кілограмів під 150. Та коли в Броварському вищому училищі фізичної культури (БВУФК) мені представили тендітну 16-літню Карину Колесник як чемпіонку Європи та світу із сумо – не повірила власним очам. Не менше своїми уміннями та досягненнями вразила 17-літня багатоборка Аліна Шух, яку другий рік поспіль легкоатлетична спільнота визнає найкращою молодою атлеткою України. У нашому матеріалі: через які випробування доводиться проходити юним спортсменам на шляху до перемог і як узагалі навчається та живеться учням спортивного учбового закладу?

Таких спеціалізованих закладів, як Броварське вище училище фізичної культури і спорту, в Україні 12. Та саме в Броварах «кують» не тільки олімпійський резерв для збірних команд України з гандболу, легкої атлетики, плавання, велоспорту, боксу, вільної боротьби, греблі, лижних гонок, хокею, а і – спортивний бомонд, на який рівняється та яким дихає світ спорту не лише України. Чого варті лише імена чемпіонів світу – боксерів Володимира Кличка, Сергія Дзіндзірука, Юрія Нужненка, Віктора Постола, легкоатлетів Віктора Кузнєцова та Аліни Федорової, борців Аліни Харченко та Армена Аракеляна.

 
Окрім «ведучих» видів спорту – боксу, вільної боротьби та легкої атлетики, значних успіхів вихованці БВУФК досягли і в плаванні, жіночому та чоловічому гандболі, лижних гонках, велоспорті, хокеї. Не менш відомі світові й імена  пловців Олега Лісогора та Сергія Бреуса, біатлоністки Олександри Кононової, велосипедистів Сергія Матвєєва та Сергія Чернявського, гандболісток Тетяни Шинкаренко та Людмили Гудзь. В 2015 році  в училищі відновило свою роботу відділення «академічного веслування», яке свого часу підготувало 3 бронзових призерів Олімпійських ігор.

Броварське училище одне з небагатьох, яке має власну спортивну базу майже з усіх видів спорту. Для легкої атлетики – є стадіон і манеж, для плавання – басейн, для боксу – облаштовано спортивні зали. Є зал для вільної боротьби, дві зали для занять гандболом, стадіон із футбольним полем, велобаза, 3 спортивні майданчики, 3 відновлювальні центри (сауна), 2 тренажерні зали.

У кожному із залів – стенди із фотографіями кращих із кращих вихованців БВУФК, як нагадування і стимул для учнів: стати чемпіоном може кожен.

Перебування учня в училищі обходиться державі близько 80 грн на день

В училище приймають не тільки вже «сформованих» спортсменів – чемпіонів та призерів чемпіонатів України, майстрів спорту, а і зовсім «сирих» – 13-17 річних школярів. Однак перспективних та із відповідним рівнем спортивної підготовки. На сьогодні в БВУФК навчається 395 учнів. Переважна більшість – із  різних областей України. Броварчан усього 50.

Кожен рік в училищі знаменується новими успіхами вихованців, які додають у спортивну «скарбничку» свого закладу чергові звання «заслужений майстер спорту», «майстер спорту міжнародного класу», «майстер спорту України» та радують перемогами  на чемпіонатах Європи, світу та Олімпіадах.