Івана Купала

5 Липня 2018 19:11

Ніч Івана Купала-2018 відзначається в ніч з 6 липня на 7 липня – як і в усі інші роки. В цьому році стрибати через багаття і шукати квітку папороті всі бажаючі будуть з п’ятниці на суботу.

Що робили на Івана Купала: ритуали і традиції

З цим святом пов’язано чимало обрядів і традицій. Ось головні з них.

Іван Купала: стрибки через багаття

В першу чергу на Івана Купала прийнято стрибати через вогнище: наші предки вірили, що всього один такий стрибок виліковує від пристріту і хвороб, а заодно робить людину щасливішою і більш вдалим. А дівчата так “добували” собі красу. Якщо ж через багаття стрибала пара і їм вдавалося не розтиснути в стрибку рук, то вважалося, що відтепер закохані будуть нерозлучні.

Читайте також Іван Купала: що потрібно і що не можна робити кожному знаку Зодіаку

Також магічні властивості приписувалися в цей день будь-якій воді, аж до роси. Вважалося, що на сході сонця стоїть обов’язково вмитися або навіть скупатися в річці – щоб очистити і вилікувати тіло.

А ранковою росою окропляли стіну, кути і підлоги, а також ліжко в будинку, якщо хотіли позбутися павуків, тарганів та інших комах.

Легенда про папороть на Івана Купала

І, звичайно ж, в цю ніч шукали квітку папороті: за старих часів вірили, що знайшов диво-квітка чекають скарби і виконання будь-яких бажань.

За легендою, розпускається папороть лише раз на рік – якраз на Івана Купала. Цвіте він всього кілька миттєвостей – яскраво-вогненною квіткою. Ті, кому пощастило знайти квітку, після півночі бігали по росяній траві голяка і купалися в річці, щоб отримати від землі плодючість.

Прикмети на Івана Купала для незамужніх

Дівчата плели вінки на Івана Купала, а також робили букети або обереги з польових квітів і трав: вважалося, що ті в Іванову ніч набувають магічну силу. Їх не тільки носили всю ніч, а також сушили, щоб використовувати потім в лікуванні і залученні удачі.

Особливий обряд на Івана Купала для дівчат – ворожіння на вінках в цю ніч. Особисто сплетені вінки із запаленими скіпами пускали по річці:

якщо вінок попливе далі всіх, його володарка до наступного свята буде щасливішим всіх;
найдовше палаюча скіпа віщувала довге життя;
якщо вінок тонув – значить, на весілля в цьому році розраховувати не варто

Джерело: Главред