За обідом чи вечерею роздивіться свою тарілку чи холодильник. Скільки там напівфабрикатів? Наскільки вони оброблені?
Вважається, що раціон більшості мешканців розвинених країн на 50% складається з їжі, обробленої промисловим способом.
Це випічка, різні “швидкі” закуски, газовані напої, пластівці в цукровій глазурі, відновлені м’ясні вироби тощо.
У них є багато цукру, трансжирів та солі, але майже немає вітамінів та клітковини. Може, варто відмовитися від них і готувати власноруч?
Команда біологів з Франції перевірила вплив доступної та неякісної їжі на ризик виникнення раку молочної залози, простати та кишківника, пише Medical Express.
У дослідженні взяли участь майже 105 тисяч здорових дорослих чоловіків (22%) та жінок (78%). Середній вік – 43 роки.
Усі вони заповнили як мінімум дві 24-годинні онлайн-анкети.
Вчені спостерігали також за 3300 різними продуктами харчування. Їх погрупували за рівнем обробки.
Результати показали, що збільшення споживання ультраоброблених продуктів на 10% збільшувало ризик розвитку всіх типів онкології на 12%, а раку молочної залози – на 11%.
Зв’язку між якістю їжі та раком кишківника й передміхурової залози вчені не побачили.
Вживання менш оброблених продуктів на кшталт консервованих овочів, сирів, свіжоспеченого хліба ніяк не впливало на здоров’я учасників дослідження.
А от фрукти, овочі, бобові, рис, макарони, яйця, м’ясо, риба та молоко помітно зменшували ймовірність виникнення злоякісних новоутворень.
Випадки виявлення раку фіксували на основі заяв самих учасників і були підтверджені медичними записами в національних базах даних за 5-річний період.
Для достовірності науковці враховували фактори віку, статі, освіти, спадкову схильність, шкідливі звички та рівень фізичної активності.
Вчені кажуть, що поки що вони спостерігали, тому робити остаточні висновки зарано.
Але така велика кількість людей у дослідженні все ж вказує на те, що якість харчування впливає на розвиток онкології.