Масляна 2017: як броварчани весну зустрічали

1 Березня 2017 09:43

В останній тиждень лютого українці вже зустрічають весну. Свято Масниці ‒ найкращий час для цього. Так, в неділю, 26 лютого, броварчани з піснями, танцями і жартами відзначали Масляницю. Шкода, що тільки зиму довелося проводжати зі снігом і легким морозом за вікном. Народні гуляння відбувалися поблизу МКЦ «Прометей», неподалік ‒ святковий ярмарок.

Від ранку до озера у парку «Перемога», яке вже майже відтануло, приходили місцеві рибалки. Для них на Масницю організували фестиваль-змагання з рибної ловлі «Броварська крига-2017». Близько 40 вудкарів вирішили спробувати долю та взяти участь у турнірі. Були серед і них діти. Батьки допомагали їм бурити ополонки, а далі малеча справлялася самостійно. Подібний фестиваль місцевий клуб любителів рибальства та мисливства «Рибалка» влаштовує вже вдруге.

Пощастило дістати з крижаної води одразу найбільший вилов і найважчу рибу місцевому вудкарю Івану Ваську. Загалом чоловік виловив 92 г риби. В нагороду він отримав льодоруб і сертифікат на покупку в магазині «Рибалка» на загальну 500 грн. А наймолодшим призером змагань став 6-річний Ростислав.

Учасників фестивалю, які кілька годин поспіль мерзли на відкритому повітрі, пригощали безкоштовною рибною юшкою. Куштували частування усі, хто в той час прогулювався парком.

Тим часом на бульварі Незалежності відбувався ярмарок. Броварчани купували харчі, аби в останній день Масляниці пригостити всю родину млинцями чи пирогами. Крамували на ярмарку ледь не будь-чим: автентичними вишиванками, взуттям, сувенірами, м’ясом і рибою, солодощами тощо. Своїм малюкам батьки купували півників-льодяників.

Для проведення ярмарку перекрили рух транспорту від перетину з вул. Гагаріна до бювету по бульвару Незалежності. Автомобілі та громадський транспорт буди змушені об’їжджати ринок вулицями Короленка, Марії Лагунової, Гагаріна, Героїв УПА. Водії скаржилися на ускладнення руху, позаяк раніше бульвар Незалежності перекривали тільки до МКЦ «Прометей».

Безкоштовні частування чекали на броварчан і поблизу міського культурного центру, де цього року відбувалися народні гуляння. Усіх охочих запрошували спробувати пшеничну кашу та чорний чай. Або страв кухарі приготували небагато, або зібралося забагато голодних гостей, та каша скінчилася вже після 30 хвилин роздачі.

Однак це не завадило броварчанам, які не бажали відзначати Масницю натщесерце, продовжити святковий обід. Вони смакували переважно те, що придбали на ярмарку, та грілися власними гарячими напоями.

Зі сцени, яку вибудували напередодні святкування, броварчан і гостей міста розважали народні ансамблі. Актори в українських вбраннях танцями та співами закликали усіх до веселощів. Легка, невимушена манера спілкування героїв прийшлася до смаку дорослим глядачам. Молодь, навпаки, не надто вподобала театралізоване дійство. Жарти акторів не видалися юнацтву смішними, а пісні народних виконавців ‒ нудними.

На святкуванні виступила також юна броварчанка Еліна Іващенко, яка стала переможцем телешоу «Голос. Діти-3»

Парубки чекали на традиційний конкурс ‒ вони мали залізти на вершину стовпа та зірвати звідти черевик із подарунком. За ним чоловіки дерлися навіть босоніж, аби ніщо не заважало дістати омріяний приз. Намагалися досягти переможного черевика навіть маленькі хлопчики. Коли усі чотири чобітки були зірвані, комунальники повертали їх на місце ‒ і так робили два рази. Це лише тішило парубків, які з першої спроби не змогли дістатися вершини стовпа. Загалом червоні чобітки вдалося зірвати 9 чоловікам. Свої призи, серед яких: мед, цибуля, мішок картоплі, сало, живий качур і гуска, ‒ переможці забирали на сцені.

Далі броварських чоловіків випробовували на силу. Досвідчені спортсмени показали, як має виглядати комплекс трюків. А потім вже усіх охочих запрошували спробувати підняти кількакілограмові гирі по 6, 16 та 24 кг. За вправне виконання силових трюків чоловіки отримували десяток яєць. Та найбільше гирі тягали діти, навіть дівчатка. За це від ведучих вони отримували смаколики та сік.

Кульмінацією святкування стало спалювання Масляниці ‒ рум’яної огрядної жінки. Ще з язичницьких часів до нас дійшла традиція спалювати солом’яне опудало в останній день Масниці. Так споконвіку проводжали зиму до наступного року. Броварчани прощалися з нею, як і годиться, з посмішкою на обличчі та сподіваннями на краще майбутнє. Адже з приходом весни оновлюється і людина: її думки, переживання та тривоги.

Масляницею закінчується гастрономічна уседозволеність вірян і наступає Великий піст. Дивлячись на вогонь, що охопив опудало Масниці, гості свято відпускали старе та непотрібне. Варто лише повірити навіть в буденну магію.

Джерело: http://atbrovary.org