Фастівські розбірки: як голосували за голову райради і чому звільнили голову РДА

22 Грудня 2020 23:00

В укрупненому Фастівському районі одразу після створення райради розгорнулася жорстка боротьба за те, щоб взяти її під контроль. Причому, судячи з усього, дійшло до того, що голова РДА, себто представники президента, преспокійно підігравав опонентам, ігноруючи інтереси владної вертикалі голови держави.

Учасники подій розповіли «Моїй Київщині» про те, як відбувалася кулуарна боротьба за обрання голови Фастівської райради. Події розвивалися блискавично. 2 грудня близько 12 години дня голова (тепер уже колишній — про це трохи згодом) Фастівської районної держадміністрації Юрій Волков під’їхав до директора комунального закладу Київської̈ обласної̈ ради «Фастівський̆ ліцей̆-інтернат» Юлії Пасічнюк (новообраний̆ депутат Фастівської̈ районної ради від політичної партії ОПЗЖ).  Під час розмови Юрій Волков вимагав, щоб Юлія Пасічнюк голосувала наступного дня, тобто 3 грудня на виборах голови районної ради за кандидата від політичної партії «Європейська солідарність» Віктора Веремейчика. Дослівно: «Слухай і роби те, що говорять».

Також він розповів їй, що вже все вирішено (очевидно, за лаштунками): головою райради буде Веремейчик,  а його заступником — депутат районної ради від партії «За майбутнє» Леонід Балашкевич (на сьогодні є працівником Фастівської районної держадміністрації, підлеглим і товаришем її колишнього очільника Волкова). А отже, справа депутатів — лише слухняно проголосувати.

Сказано — зроблено! Уже 3 грудня на сесії Фастівської районної ради таємним голосуванням було обрано головою Віктора Веремейчика. Але він виграв із мінімальною перевагою: набрав лише 22 голоси (всього у новообраній раді 42 депутати). Усе вирішив усього один голос, бо інший кандидат — Сергій Безуглий від партії «Слуга народу» — набрав 19 голосів. Власне, тут дивовижа – коли голова РДА примушує депутатів не за свого «слугу», а за представника опонентів з «Євросолідарності».

Але до цього ми повернемося. При відкритому голосуванні, необхідному для затвердження цього рішення, не вистачило голосів. Це може свідчити про те, що деякі депутати були змушені голосувати під тиском. Таємне голосування — таємні домовленості… Але при цьому виникла наступна проблема: у райраді де-факто не виявилося більшості.

Це підтвердилося наступного разу. 16 грудня на засіданні Фастівської районної ради не було кворуму. Не вистачало однієї людини. Депутат від ЄС Владислав Шелест, колишній учасник АТО, лежав у лікарні під крапельницею. Проте засідання було відкрито у незаконний спосіб. Відео зображення хворого депутата вивели на екран ноутбука. При цьому Владислав Шелест увесь час дрімав на своєму лікарняному ліжку, ніяких промов чи навіть рухів не здійснював. Цей факт підтверджують відеозаписи, зроблені присутніми на засіданні громадянами.

Утім, на події у Фастівській райраді відреагували в Києві. І відреагували несподівано чітко: вже 18 грудня розпорядженням президента України № 553/2020-рп Юрія Волкова звільнено з посади голови Фастівської районної державної адміністрації Київської області.

Чим скінчиться ця боротьба у райраді, стане зрозуміло вже скоро. Але шальки терезів, схоже, можуть хитнутися вбік тих політсил, які у Фастівській райраді наразі не займають місця у президії.