Рада може ухвалити скандальний закон про локалізацію, проти якого виступив Євросоюз

8 Грудня 2020 18:00

Народним депутатам рекомендують ухвалити законопроект №3739 про локалізацію в цілому. Відомо, що раніше у Європейському Союзі чітко зазначили, що цей документ суперечить Угоді про асоціацію з ЄС

Як пише Depo.ua із посиланням на інформаційне управління Апарату ВР, відповідне рішення ухвалив комітету з питань економічного розвитку.

У законі пропонується тимчасово, з 1 січня 2021 року строком на десять років, встановити особливості процедур закупівлі окремих товарів. Таким чином встановлюється перелік товарів, для використання яких вимоги локалізації є обов’язковими при проведенні публічних закупівель.

Автори документу пропонують допускати до участі в публічних закупівлях предмети закупівлі виключно у випадку, якщо ступень локалізації їх виробництва в Україні перевищує або дорівнює відповідному ступеню локалізації їх виробництва.

Відомо, що Угоді про асоціацію з Європейським Союзом є окрема глава, де прописані умови здійснення державних закупівель. Одним із принципом її є недискримінаційність – це означає, що опис робіт, товарів і послуг не повинен містити конкретного місця походження (крім випадків, коли це обґрунтовується предметом контракту) і умов заснування учасників тендерів у тій же країні, що і замовник.

Нагадаємо, раніше в адміністрації президента США Дональда Трампа зауважили, що посилання в українському законопроекті про локалізацію на нібито схожі американські закони є неправдою.

Джерело: Depo