Учасниками бойових дій визнали, але пільги не дали

28 Лютого 2019 14:12

6 грудня в День Збройних сил України Верховна Рада ухвалила зміни до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Ними визначається що ветеранів УПА та інших українських збройних формувань зарахували до учасників бойових дій.

27 грудня закон був підписаний Президентом України. Тепер трохи більше 1200 осіб по всій Україні отримали не лише запізніле визнання, а й право на певні матеріальні блага. Але як їх отримати?

Для Білої Церкви це питання також актуальне, адже в місті проживає ветеран УПА, Почесний громадянин міста Теодор Дячун. Порядок надання статусу учасника бойових дій вказаним особам встановлюється Кабінетом Міністрів України відповідною постановою. Нею передбачено надання довідок, наприклад «Про безпосередню участь особи в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення і захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України». Цікаво, куди звертатися члену підпілля ОУН? У військкомат? Навряд. В Генеральний штаб? Смішно. В московські архіви НКВД-МГБ-КГБ? Вже не смішно.

Сам ветеран розповів, що теж питання задав прем’єру В. Гройсману, якого зустрів на святкуванні ювілею патріарха Філарета. Очільник уряду обіцяв розібратися. Сподіваємося, що прем’єрське слово чогось варте. В прикінцевих положення закону вказано, що зміни набудуть чинності через три місяці після його опублікування.

Скільки осіб з тих 1200 так і не дочекаються вистражданих пільг?

Костянтин Климчук