Хропіння призводить до інфаркту і зупинки дихання

13 Квітня 2018 15:48

Від хропіння – до інфаркту! чому важливий здоровий сон?

Наслідки небезпечної патології можуть бути фатальними

Медики стверджують, що люди, які хропуть уві сні, – перші в зоні ризику зупинки серця.

“Хропіння вбиває. Страждає в першу чергу сам хропе чоловік. Він себе доводить до апное – затримки дихання. І в кінці кінців у нього гіпертонія, аритмія, цукровий діабет, зайва вага, денна сонливість. Врешті-решт вони або гинуть за кермом, або гинуть вночі, не прокидаючись вранці. Найчастіше, згідно зі статистикою, це вночі, під ранок. Раптова смерть – вночі, під ранок. через хропіння, апное, тобто, це не іграшки “, – заявив лікар-сомнолог Юрій Погорецький, додавши, що наслідком хропіння можуть бути інфаркти та інсульти – понад 150 тисяч випадків в Україні е жегодно.

У свою чергу хірург, заслужений лікар України Ростислав Валіхновський зазначив, що існує цілий ряд причин хропіння, найпоширенішими з яких є викривлення носової перегородки; порушення м’яких тканин ротової порожнини; запалення слизової оболонки; поліпи в носі; зайва вага; куріння і вживання алкоголю.

За його словами, через те, що можуть успадковуватися форми внутрішніх органів, є передумови і для так званого успадкування хропіння.

“Анатомія м’якого піднебіння, язичка, розмір мови – це теж речі, які успадковуються нами від наших батьків. Тому, якщо небо має подовжену форму, якщо язичок більше, ніж зазвичай, то передумови для генетичного або спадкового обгрунтування хропіння є”, – розповів Валіхновський , зазначивши, що позбутися від хропіння можливо.

“Консультації вузьких фахівців: ЛОР, ендокринолог, сомнолог, який проводить полісомнографію. З точки зору діагностики проводиться повне обстеження, комп’ютерна томографія носа, консультація у кардіолога, фахівця з гіпертонії, які вивчають і встановлюють хвороби на етапі ускладнення. Для того, щоб ми могли вилікувати все, нам потрібно вийти на корекцію апное, і відповідно на корекцію хропіння, який є раннім передвісником частих зупинок дихання уві сні “, – додав лікар.

Одночасно Валіхновський запевнив, що хропіння в більшості випадків лікується нехірургічним способом.

“Існують унікальні методики: і лазерного лікування, і кріодеструкції язичка, яке призводить до зменшення його обсягу і розмірів. Лікування хвороб дихальних шляхів, сонація носової порожнини, видалення поліпів, реконструкція носової перегородки, своєчасне лікування мигдалин аденоїдів у дітей – все це призводить до ранньої профілактики хропіння “, – сказав він.

За словами лікаря Погорецький, позбутися хропіння на перших стадіях можна підняттям подушки.

“Всіх трошки піднімаємо, хто більший – ще більше, там, де за 200 кг, сидячи починаємо спати. Таким чином щелепа відвисає, мова відвисає, прохід глотки збільшується, легше спати. Якщо це не допомагає, призначають спеціальні маски для підтримання дихання людини. її завдання подати потік повітря і відкрити глотку. Це все в несвідомому стані, коли людина спить “, – зазначив він.

До того ж лікарі радять, щоб попередити хропіння, добре висипатися – лягати спати не пізніше 10 вечора, тому що саме в цей час і до півночі в організмі людини виробляється гормон мелатонін, який відповідає за тонус м’язів глотки. Збільшити рівень мелатоніну можна також продуктами: регулярно вживайте м’ясо індички, голландський сир або нежирну бринзу і моцарелу, горіхи і нежарение гарбузове насіння.

Вчені вважають, що сильний хропіння може провокувати рак

Поганий сон і сильний хропіння сприяють прискореному розвитку раку. Причиною прискореного розвитку раку при апное уві сні вчені назвали гіпоксію – недостатнє надходження в який-небудь орган або тканину кисню. Це провокує утворення в пухлинних тканинах кровоносних судин, які дозволяють забезпечувати ракові клітини киснем.

Джерело: tsn.ua