Пора кліщів: як вберегтися

11 Квітня 2018 13:18

Весняне тепло вивело містян на природу, а також розбудило кліщів. Особлива їх активність спостерігатиметься вже в середені квітня-травні, поки добряче не припече сонце. Кліщі небезпечні тим, що можуть бути заражені збудниками енцефаліту, бореліозу (хвороба Лайма) і при укусі інфікувати людину.

Популярні парки столиці, в тому числі і парк «Муромець», та прогулянкові зони, щорічно обробляють отруто-хімікатами проти кліщів. Оброблені ділянки  позначають табличками з застереженнями, що протягом п’яти днів по галявинах ходити не можна. Для боротьби з цими комахами також всюди прибирають опале листя, гілки. Якщо ви побачили купи сухого гілля, трави, не слід ходити по ньому, пускати туди тварин. Для моніторингу ситуації з кліщами у місті спеціалісти розкладають в потенційно небезпечних місцях довгі білі простирадла, а потім рахують і досліджують комах, що на них наповзли.

Орієнтовно до кінця червня, поки не настане спека, людям треба стерегтися укусів.

На прогулянку в ліс надіньте закритий одяг. Періодично оглядайте один одного і струшуйте кліщів.

Коли повернетесь додому, огляньте і обмацайте себе: найчастіше кліщ впивається в тонку шкіру ззаду на кордоні шиї і волосистої частини голови, за вухами, під колінами, в складках на животі, в паху, у жінок під грудьми.

Якщо ви знайшли на собі кровососа, який вже встиг занурити голову під вашу шкіру, поспішайте до поліклініки, травмпункту. Якщо ви позбудетеся від комахи протягом доби, хвороба Лайма вам не загрожує.

Треба стежити за здоров’ям ще дев’ять днів. Якщо у вас різко підніметься температура, а місце укусу почервоніє, треба негайно звернутися до інфекціоніста.

Джерело: vechirniykiev.com.ua