На Київщині люди із синдромом Дауна зможуть працевлаштуватись на пекарню

23 Березня 2018 10:38

На Київщині відкрили першу пекарню, де працюватимуть люди із синдромом Дауна. Це – проект родини, яка виховує сина з хромосомною аномалією. Дату відкриття – обрали не випадково – сьогодні міжнародний день людей із синдромом дауна.

Вони ще навчаються у спецшколі, та вже розмірковують, ким стануть у майбутньому. Омріяні професії, здебільшого творчі – художник і музикант. Є бажаючі стати поліцейськими та вчителями. До пекарської справи підлітки поки що придивляються.

Стажуватимуться вони у досвідчених фахівців в супроводі соціальних працівників. Батьки дітей із синдромом дауна говорять – це прекрасна можливість допомогти дитині реалізувати себе.

“Це надихає, дуже мені подобається ця ідея, це дає надію на майбутнє, що діти можуть працювати. поки що я цього не розумію, чи зможуть вони працювати в принципі повноцінно, хоча би менш-більш”, – говорить Оксана Шумна, мама дитини з синдромом Дауна.

Ідейники проекту – родина Василенків. Їхній 14 річний син Петро – теж народився із хромосомною аномалією. Допомогти таким же як він – головне прагнення.

“Нам важливо було не створити тільки робочі місця для свого сина. Ми хотіли щось створити для дітей”, – говорить Андрій, ініціатори проекту.

“Мы хотим, чтобы именно государственная структура принимала эту модель и поэтому мы делаем социальный эксперимент, чтобы это была на высшем уровне. Все дети по всей Украине могут использовать нашу модель, что реально дает перспективы в будущем”, розповідає Аренда, ініціатори проекту.

Модель створення робочих місць і роботи пекарні – запозичили з Нідерландів. Там – такі проекти мають чималий успіх.

“Мы думаем о этих людей, у которых некоторый скажем, трудности, неприятности, как например Даун Синдром. У нас в Голландии инклюзивность- это очень важно считается, потому что мы считаем, инклюзивность дает обществу больше чем нормальне видение жизни”, – пояснює Ед Хукс, Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Нідерланди в Україні

Практика у пекарні розпочалася вже сьогодні. А вже з наступного року своє перше робоче місце можуть отримати 10 працівників з інклюзією. Діти впевнені – в них усе вийде.

“Наше майбутнє – в Україні буде щасливим та радісним”.