Жартуєте з себе? Певно ви щасливі, кажуть іспанські вчені

16 Лютого 2018 11:35

Pinterest

Коли ми чуємо, як хтось жартує з себе, то зазвичай припускаємо, що людина таким чином приховує свою невпевненість.

Проте нещодавнє дослідження виявило, що все може бути зовсім не так.

Навпаки, спроможність бачити анекдотичність у собі демонструє більший рівень щастя та впевненості.

Дослідити гумор вирішили викладачі Центру досліджень розуму, мозку та поведінки (CIMCYC) з Університету в Гранаді (Іспанія), пише The Independent.

Вчені оцінювали 1068 іспанських дорослих віком від 18 до 65 років за типами гумору, скориставшись іспанською версією анкети Humour Styles Questionnaire. Це 32-елементний інвентаризатор самообстеження, розроблений у 2003 році науковцями Родом Мартіом і Патріцією Доріс.

Одним із найбільших відкриттів дослідження стало те, що жартування з себе не обов’язково має негативні відтінки, як вважалося раніше.

Співавтор дослідження Хорхе Торрес Марін зазначає, що вдалося прослідкувати тенденцію до використання такого типу гумору при високих показниках психологічного благополуччя, таких як щастя і, меншою мірою, комунікабельність.

Однак, хоча жарти з себе можуть мати свої переваги, дослідники також припускають, що вони можуть свідчити про пригнічений гнів.

“Результати дозволяють припустити, що гумор, навіть якщо він представлений як такий, що має добрі наміри, також може представляти стратегію для маскування негативних умислів”, – зазначає співавтор дослідження Джине Наварро-Каррільо.

Вчені також уточнюють, що для аналізу культурних відмінностей гумору необхідні додаткові дослідження.