Люди перебільшують, коли звинувачують смартфони у появі раку. Чому?

6 Лютого 2018 15:40

getbewarned.com

Науковці Національного інституту охорони здоров’я США просять не перебільшувати шкоду смартфонів для здоров’я людини.

Фахівці намагаються переконати, що не варто перейматися тим, що смартфони можуть спровокувати появу онкозахворювань, особливо раку мозку, оскільки розмовляючи ми тримаємо їх біля голови, йдеться на The Verge.

“Це правда, що смартфони мають випромінення. Але радіочастотне випромінення має набагато меншу інтенсивність, ніж те, яке людина отримує під час рентгену. Цей тип випромінювання може викликати пошкодження ДНК, що ймовірно призводить до появи раку. Але радіочастотне випромінювання, яке йде від смартфона, не працює за таким принципом”, – наполягають науковці.

Наукова розробка тривала 2 роки, протягом яких щури отримували 2G і 3G-опримінення по 9 годин на день.

Дослідження американських учених довело, що лише надвеликі кількості радіочастотного випромінювання можуть викликати у лабораторних щурів зростання пухлин навколо серця.

Самки щурів не переживали помітного впливу на здоров’я серця під час цього експерименту.

Аби перевірити гіпотезу про те, що смартфони не викликають рак мозку, американські науковці провели друге дослідження. Цього разу вони зважали на зміни у мозку лабораторних тварин.

Жоден із проведених експериментів не дав чітких доказів того, що радіочастотне випромінення викликає пухлини головного мозку, хоча дослідники продовжують перевіряти це.

Управління санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) підтверджує, що навіть за щоденного використання смартфонів дорослими людьми, не було жодного науково підтвердженого факту, що саме вони провокують появу пухлин мозку у людей.

Цю позицію підтримують в Американському онкологічному товаристві, зауважуючи, що доведення причинно-наслідкових зв’язків між онкохворобою та використанням смартфона – слабкі, особливо коли йдеться не про лабораторні дослідження, а про людей.