Що робити дітям і дорослим, які не були вчасно щеплені від кору

17 Січня 2018 10:14

http://visnik-press.com.ua

Якщо дитина не була щеплена від кору вчасно, потрібно звернутися до педіатра і отримати щеплення якомога швидше.

Вакцина для дітей закуповується за державні кошти, тому для дітей щеплення буде безкоштовним.

Про це розповіла заступниця гендиректора з нагляду за інфекційними хворобами Центру громадського здоров’я МОЗ Лариса Гетьман у матеріалі на “Українській правді. Життя”.

“Порада для дорослих: якщо ви не були вакциновані проти кору і знаєте, що не хворіли на цей недуг, вам також рекомендується зробити щеплення.

В Україні за державні кошти здійснюється закупка вакцини лише для дітей. Дорослому українцю найпростіше пройти вакцинацію в приватній клініці”, – пояснила Гетьман.

За словами Гетьман, в Україні зараз наявна вакцина КПК проти кору, паротиту та краснухи – Пріорикс, виробництва ГлаксоСмітКляйн, Бельгія.

Ця вакцина використовується у країнах євроспільноти і вона однакова як у державних медичних закладах, так і у приватних клініках. Єдина відмінність – у державних поліклініках вона безкоштовна.

“Перед щепленням необхідно обов’язково звернутись до лікаря, який зазначить, чи немає у вас протипоказань та коли саме проводити вакцинацію.

Дуже важливо, наприклад, якщо ваша дитина контактувала з хворим на кір, в цьому випадку дитина має отримати вакцинацію проти кору протягом перших 72 годин.

У деяких випадках також показана екстрена профілактика шляхом введення імуноглобуліну”, – додала Гетьман.

Згідно з календарем щеплень, вакцинуватись дитині потрібно в 1 рік і в 6 років.

Більше щодо профілактики кору читайте у колонці Якою є ситуація з кором в Україні, та як уберегтися від цієї недуги?

За оперативними даними Центру громадського здоров’я, за 2 тижні 2018 року(станом на 14 січня 2018) захворіли 1285 осіб, серед них – 429 дорослих і 856 дітей (частка дітей – 67%).

В Україні немає епідемії, а спостерігається підвищення рівня захворюваності та зареєстровані 102 спалахи у 16 регіонах станом на кінець 2017 року.

Найбільший рівень захворюваності за 2 тижні 2018 року спостерігається у Івано-Франківській (275 випадків захворювання), Чернівецькій (274 випадки), Закарпатській (194 випадки) і Одеській (157 випадків) областях.

За 12 місяців 2017 року згідно з оперативними даними Центру громадського здоров’я, в Україні зареєстровано 4782 випадки захворювання на кір (1292 випадки – дорослі і 3490 – діти).