Надмірне споживання солі збільшує ризик хвороби Альцгеймера – дослідження

17 Січня 2018 12:15

www.bls.gov/

Хвороба Альцгеймера – недуга, про яку ми чуємо все частіше. Здебільшого саме через це ваші бабуся чи тато можуть увімкнути газ і піти в іншу кімнату, вийти на вулицю і заблукати, чи не впізнавати найдорожчих людей.

“Альцгеймер” вражає здебільшого літніх людей. Наразі найефективніший спосіб простистояти хворобі – її профілактика. Наприклад, зменшення

споживання солі.

Нове дослідження показує, що надмірне споживання солі збільшує ризик хвороби Альцгеймера.

Наукова стаття опублікована в спеціалізованому журналі Nature Neuroscience, доступ до якого має Daily Mail.

Результати припускають, що солоні продукти стимулюють розмноження імунних клітин, які знижують утворення оксиду азоту у мозку і шкодять нейронам, спричиняючи поведінкові і психологічні проблеми.

За даними МОЗ 2014 року, кожен українець щодоби вживає 10-15 грамів солі тоді як ВООЗ рекомендує не більше 5 грамів.

Науковці годували мишей солоною їжею, яка співставта з пропорцією більше чайної ложки на день (5г) для людини.

За кілька тижнів у мишей порушилася робота ендотеліальних клітин, які простягаються уздовж кров’яних судин і зменшився кров’яних потік у мозок.

Кишечник збільшив кількість імунних клітин TH17, які продукують IL-17, що спричиняє запалення тканин.

Підвищення рівня IL-17 у плазмі крові через надмірне споживання солі шкодить цереброваскулярній системі, яка постачає кров у мозок.

Тому це спричиняє поведінкові порушення.

Мишам стало важко визначати нові об’єкти у тестах, їхня пам’ять погіршилася.

У літніх мишей продуктивність у новому завданні впала уже на 8 тижні, у молодих мишей – на 12.

Надмірне споживання солі може бути однією з причин розвитку деменції, каже провідникй експерт дослідження Костянтин Ядекола з Корнельського університету (США).

Вважається, що при деяких типах деменції, включаючи найпоширенішу її форму – Альцгеймера – потік крові до мозку зменшується.

Ядекола каже, що у людей з деменцією є проблеми з кров’яними судинами мозку, вони “не виглядають нормальними”.
Коли мишей повернули до нормальної дієти, через 4 тижні сканування їхнього мозку показало, що потік крові знову був здоровим.

Шкідливі ефекти від солі зникали при поверненні до нормального харчування – доказ того, що зміна способу життя дійсно працює.

Вчені не мають точної впевненості у тому, що спричиняє дегенеративні хвороби (при яких стан людини постійно і незворотно погіршується) і пов’язнані з ними порушення пам’яті і поведінки.

Втім, дослідження припускає, що у їхньому розвитку беруть участь і генетичні показники, і спосіб життя.