8 ключових змін у харчуванні взимку. Поради дієтологів

27 Грудня 2017 08:41

Фото belchonok/Depositphotos

Зима може бути сповнена радості від новорічних та різдвяних свят, сніжок і зимових прогулянок.

Але вона також приносить і холодну погоду, збільшуючи ймовірність застуди та грипу.

Щоб уникнути болячки, варто не лише добре кутатись у теплий одяг, але й правильно харчуватись, пише Cosmopolitan.

Як зменшити негативні впливи зими на наше тіло, радять дієтологи.

1
Червоний перець

Вітамін C зменшує втому, водночас зміцнюючи імунну систему. А це дуже важливо впродовж холодних місяців.

Цитрусові вважають найефективнішими продуктами, які підвищують рівень вітаміну С і захищають від застуди.

Втім, смачний перець має втричі більше вітаміну С, ніж апельсин, і є набагато ефективнішим, пояснює експерт з харчування Джіта Сідху-Робб.

“Червоний перець також містить каротиноїди та фітохімічні речовини, особливо бета-каротин, що дарує вам антиоксидантні та протизапальні властивості”, – додає Джіта.

2
Копчений лосось

Холодна погода шкодить нашій шкірі, але вживання копченого лосося допоможе впоратися з цією проблемою.

Жирні кислоти Омега-2 та Омега-6 потрібні нашому серцю, мозку і здоров’ю очей.

А ще вони відіграють важливу роль у структурі та зовнішньому вигляду шкіри.

Ці жирні кислоти є у копченому лососі, розповідає експертка з харчування Мерилін Гленвілль.

За її словами, жирні кислоти входять у мембрани клітин епідермісу (верхнього шару шкіри) і формують матрицю навколо клітин, допомагаючи підтримувати функції шкірного бар’єру і попереджувати втрату вологи, яка може виникнути впродовж зими.

3
Гриби

Гриби – чудовий додаток до зимового раціону, переконує Сідху-Робб.

Вони мають антивірусні та антибактеріальні властивості, які борються з інфекціями.

Печериці є чудовим джерелом вітаміну D, який допомагає покращити імунну систему.

У грибів є цілий ряд поживних речовин на кшталт антиоксиданту селену. У грибах також є ніацин, калійна мідь та фосфор.

До того ж, гриби постачають білок, вітамін С і залізо.

4
Сир

Найбільше вітаміну D ми отримуємо від сонця, а його взимку менше.

Цей вітамін відіграє величезну роль у попередженні хвороб і підтримці здоров’я на оптимальному рівні.

Його нестача стримує роботу частини мозку – гіпоталамусу.

А це може зробити нас сонними і демотивованими.

Допомоги підвищити рівень вітаміну D допоможе сир, а ще яєчний жовток, апельсиновий сік, соєве молоко, крупи, тунець, скумбрія та лосось.

5
Жирна риба

Одними з найвразливіших частин тіла взимку є наші легені.

Вони чутливі до респіраторних інфекцій. Але Омега-3 допомагає захистити наші легені.

Доктор Гленвілль радить їсти продукти, багаті на Омегу-3, тричі на тиждень.

Її багато у жирній рибі: сардинах, анчоусах, оселедці, лососі та скумбрії.

6
Чорниці

Дикі чорниці містять більше активних антиоксидантів, ніж будь-який інший фрукт.

Все завдяки високому рівню антоціанів.

Антиоксиданти допомагають зменшити пошкодження, спричинені токсинами і допомогти тілу захиститися від небезпечних патогенів.

Чорниці ідеально підходять для очистки вашого орнанізму взимку.

7
Кориця

Якщо на свята ви плануєте їсти усе і без обмежень, переконайтесь, що у вашому раціоні десь та й буде кориця.

Вона наповнена сильними антиоксидантами більше, ніж майже всі інші приправи і трави.

Кориця може покращити метаболізм і допомогти травленню, переконує доктор Мерилін Гленвілль.

8
Банани

Довгі зимові місяці можуть викликати не лише радість від снігу, але й смуток і перепади настрою.

Якщо ви помітили це в собі, переконайтеся, що отримуєте достатньо серотоніну – “гормону щастя”.

Тіло виробляє серотонін з триптофану, який є у таких продуктах, як банани.

А також у молочних виробах, рибі, сої, сушених фініках, мигдалю і арахісу.

А якщо ви вищеперераховані продукти перемішаєте з неочищеними вуглеводами – на кшталт коричневого рису, цільнозернового хліба чи вівса – отримаєте ще більше користі.

Ці продукти стимулюють організм випустити інсулін, який допомагає транспортувати триптофан у мозок, де виробляється “гормон щастя”.