Щоб пожежа не зіпсувала свята

14 Грудня 2017 13:28

pravda.if.ua

Питання безпеки у період новорічних свят з року в рік є актуальним. Адже новорічні свята – гаряча пора для вогнеборців. Саме впродовж цих місяців збільшується кількість нещасних випадків, пов’язаних із пожежами та використанням піротехнічних засобів. Щоб свято не затьмарилось лихом пожежі, а ще гірше – втратою близької людини, необхідно дотримуватись правил пожежної безпеки.

Особливу увагу необхідно приділити пожежній безпеці ялинки. Щоб ялинка приносила тільки радість, установлювати її слід подалі від опалювальних приладів і джерел відкритого вогню (камінів, газових плит, тощо). На ялинку не можна встановлювати свічі й бенгальські вогні, особливо у поєднанні з ватним “снігом” і паперовими іграшками. При виборі штучної ялинки – перевагу віддавати варто моделям з протипожежною обробкою (інформація зазначається на упаковці).

Для прикраси ялинки не можна використовувати несправні і не сертифіковані електроприлади. Адже достатньо 43 секунд, аби через коротке замкнення електричної гірлянди вщент згоріла ялинка. У кімнаті, де встановлена новорічна красуня, малятам можна перебувати лише під доглядом дорослих. Для дитячої безпеки ялинку краще оздобити легкими прикрасами, які не б’ються – бантами, шишками, кулями зі склопластику.

Якщо ж ви помітили ознаки пожежі – не панікуйте! Спочатку подивіться, що горить. Якщо це гірлянда – негайно вимкніть її з розетки. Якщо ялинка вже запалала – беріть хутко ковдру, рядно, намочуйте їх у воді й накривайте ялинку або просто залийте її водою. Якщо ж ви самі не в змозі справитися з вогнем – негайно викликайте пожежно-рятувальну службу за номером „101”.

Не забудьте про безпеку піротехнічних виробів, придбаних до свята. Запуск піротехніки забороняється проводити всередині приміщення, з балконів і поблизу житлових, господарських будівель, новорічних ялинок, АЗС тощо. Піротехніку не можна зберігати біля приладів опалювання – батарей, газових та електричних плит. Не варто носити вогненебезпечні предмети у кишенях чи сумочках. Категорично заборонено розбирати вироби чи піддавати їх механічним впливам, палити, працюючи з піротехнічними виробами.

Ірпінський міський відділ ГУ ДСНС України в Київській області зазначає, що основні правила пожежної безпеки є прості і не потребують великих матеріальних затрат. Необхідно уважно вивчити їх, адже знання та виконання цих правил є запорукою безпеки вашого життя та життя ваших дітей, а також отримання справжнього задоволення від свята, яке принесе благополуччя та радість до вашої оселі.