Вигоряння на роботі: як розпізнати та як запобігти

11 Грудня 2017 14:41

Відчуття постійного стресу та “завалу”, необхідність цілодобово бути на зв’язку та почуття провини за свої хвороби або відгули – це ознаки вигоряння на роботі.

Причому довгі вихідні на свята не поліпшують ситуації, бо через застілля та зустрічі з друзями та родичами ви не встигаєте як слід відпочити.

Про те, як знову почати працювати продуктивно та добре при цьому почуватися, розповіла The Daily Mail лайф-коуч Ванесса Беннетт.

1
Дихання

“Це неймовірно, що глибоке дихання здатне зробити для зниження рівня стресу. Приділивши час тому, щоби пригальмувати і зосередитися на диханні, ви пригашуєте реакцію “битися чи тікати”, яка відбувається у мигдалеподібній залозі мозку”, – каже лайф-коуч.

“Через те, що в нашого життя високий темп та багато вимог, ми часто забуваємо про важливість того, щоби зупинитися і подихати”, – додає вона.

2
Хороший стрес VS поганий стрес

Щоби уникнути вигоряння, треба навчитися їх розрізняти. Зі слів Беннетт, хороший стрес можна порівняти з відчуттям, коли готуємося до важливої зустрічі в умовах дедлайну. Він помагає нам вирішувати специфічні задачі та досягати добрих результатів.

А от поганий стрес – це стрес, який складно пов’язати з якимось конкретним завданням. Він здатен призвести до тривожності та депресії.

3
Фізичні вправи та відпочинок

Коуч радить не забувати про регулярні фізичні вправи на кшталт прогулянок чи кросфіту, котрі “перезавантажують” тіло і розум, дають нам відчуття впевненості в собі та спричиняють підвищення рівня серотоніну.

Також дієвою зброєю при вигоряння є відпустка, але не така, під час якої ви день їдете, а просто кілька спокійних днів удома, щоби відіспатися та повернути собі відчуття контролю.

4
Уміння говорити “ні”

На думку Беннетт, це дуже важливе вміння, а ще важливіше, щоби, сказавши “ні”, ми не почувалися винними, що відмовилися від непосильного навантаження.

“Почніть відступати назад зараз, поки все ще контролюєте ситуацію, доки не стане надто пізно, і ви не почнете тонути”, – радить вона.

5
Ознаки вигоряння

Незібраність, ізольованість, небажання відволікатися на обідню перерву та взаємодіяти з колегами, постійні затримки після робочого дня, втрата мотивації в усіх галузях життя, виснаження, відчуття порожнечі або браку емоцій, навіть цинізм та негативний настрій – це все тривожні дзвіночки, що можуть вказувати на вигоряння.