7 важливих цифр до Міжнародного дня сліпих. ІНФОГРАФІКА

15 Листопада 2017 16:50

npr.org

13 листопада відзначається Міжнародний день сліпих.

Саме цей день ВООЗ обрала тому, що 13 листопада 1745 року у Франції народився Валентин Аюї – педагог та благодійник, який заснував перші навчальні заклади для незрячих.

У 1784 році у Парижі без будь-якої підтримки та власним коштом він у своєму будинку відкрив першу у світі школу для дітей, які не бачать, – “Майстерня трудящих сліпих”.

Першим учнем Валентина Аюї був підібраний біля церкви хлопчик Франсуа де Лезюер. Потім в школу взяли ще 11 безпритульних дітлахів.

Навчання та виховання сліпих дітей Аюї проводив за допопмогою розробленого ним самим рельєфно-лінійного шрифту “унціал” – великих літер, витиснених на цупкому папері.

Цей шрифт отримав назву від латинського слова, що означає “рівний по довжині одній унції”. Створенню книг унціалом благодійник також він навчав своїх вихованців.

Сучасні ж фахівці передбачають, що до 2020 року кількість незрячих людей зросте до 2,2 мільйонів людей, повідомляє видання Metro.

1
За даними міжнародного дослідження сліпоти та вад зору у світі, проведеному у 2015 році, 36 мільйонів людей у світі сліпі.
2
Ще 217 мільйонів мають вади чи пошкодження зору різного ступеня.
3
55% людей із вадами зору – жінки.
4
89% людей, що мають зорові проблеми, проживають у країнах, що розвиваються.
5
Ще 1,1 мільйон людей мають погіршене здоров’я очей.
6
У Китаї проживає 720 мільйонів людей, які мають нездоровий зір, його порушення або вади.
На другому місці – Індія (477 мільйонів). За Індією – Нігерія (94,6 млн), Індонезія (89,9 млн) та Бразилія (79,4 млн).
7
У цих країнах швидко розвивається економічне становище й підкреслює проблему, що на лікування проблем органів зору у світі не виділяється достатньо коштів. Це вартує світовій економіці близько 3 трильйонів доларів на рік.