Українці підтримують реформи, але “ведуться” на популізм – соціологи

10 Листопада 2017 14:42

Українці виступають за основні напрямки реформ, але все ще залишаються вразливими до популізму.

Про це свідчать дані соціологічного дослідження “Критичне мислення проти популізму”, ініційованого Центром економічної стратегії (ЦЕС) і проведеного дослідницькою компанією GfK Ukraine.

В ході проекту ЦЕС вивчав ставлення українців до пенсійної, медичної, земельної, освітньої реформ та приватизації державних підприємств.

За результатами дослідження, обізнаність громадян щодо змісту реформ відрізняється.

Найгірше – про приватизацію, 53%, про земельну і медичну реформи мають інформацію близько 70% опитаних, гірше обізнані громадяни про освітню – 67%.

Більше 67% українців вважають, що мають уявлення про найважливіші реформи, які проводить уряд.

За результатами дослідження, українці досить активно підтримують окремі, найбільш важливі складові реформ.

Наприклад, 87% громадян підтримують принцип “гроші ходять за пацієнтом” – основа медреформи.

У той же час більшість населення не має повного уявлення про суть реформи в цілому.

За результатами опитування, в українців стереотип щодо недоцільності підвищення пенсійного віку балансується такими самими стереотипами щодо недоцільності накопичення боргів та підвищення податків.

84% з опитаних згодні, що “збільшення вимог до стажу є справедливим, в кого більше стаж і хто платив до пенсійного фонду довше, той і має отримувати пенсію раніше”.

Але в той же час, 83% українців впевнені, що “пенсійний вік не можна підвищувати, бо до пенсії просто не доживатимуть”.

Необхідність “офіційних чітких та прозорих тарифів співоплати за кожну медичну послугу” має підтримку 76% з опитаних і 87% людей розуміють, що медицина в Україні не безкоштовна.

Вони готові перейти на платну медицину, щоб платити офіційно і зрозумілі суми.

Цікаво, що 74% опитаних згодні, що “за державної власності підприємства часто розкрадаються, чого приватний власник не допустить”.

Одночасно з тим, 86% впевнені, що “корупцію на державних підприємствах можна подолати і без приватизації, було б бажання”.

За даними дослідження, найбільшою довірою користуються незалежні експерти та громадські організації. Їхнім висловлюванням громадяни схильні вірити найбільше.

Проект “Критичне мислення проти популізму” спрямований на визначення і подолання перешкод для підтримки реформи українцям.

Репрезентативне опитування громадян України здійснила компанія GfK Ukraine методом телефонних інтерв’ю та фокус-груп. Проведено 2070 інтерв’ю за ключовими реформами – пенсійною, освітньою, медичною, земельною та приватизацією.

З метою оптимізації тривалості опитування кожний респондент оцінював в середньому 2 випадково вибрані реформи. Крім того, в Києві, Харкові, Львові, Лубнах проведено 10 фокус-груп – по дві на кожну з реформ. Опитування проведено в липні-вересні 2017 року.