Спорт і вдача: як характер людини може помагати чи заважати під час тренування

6 Листопада 2017 14:32

Фото dashek/Depositphotos

Експерти кажуть, характер та навіть настрій людини відіграють важливу роль у тім, наскільки сумлінно займається вона спортом, якому виду фізичної активності надає перевагу та чи досягає бажаної фізичної форми.

Про це пише The Huffington Post.

1
Високочутливі люди

Їм можуть не підходити групові заняття чи командний спорт – через відчуття, ніби кожен їхній рух прискіпливо оцінюється іншими людьми. Крім цього, каже психолог Елейн Арон, високочутливі чоловіки та жінки сильніше засмучуються, якщо тренування вийшло невдалим чи неефективним.

“Оскільки їхні емоційні реакції сильніші, вони можуть отримувати більше задоволення від хорошого тренування – і сильніше засмучуватися, якщо вонj було “поганим” порівняно з іншими”, – говорить дослідниця.

Високочутливим людям експерти радять “сольні” види фізичної активності або принаймні такі, де немає елементу змагання, наприклад, їзда на велосипеді, біг чи хайкінг.

2
Люди типу А

Їхній підхід до тренувань часто є “все або нічого”, пояснює особистий тренер Стефані Мансаур. Такі клієнти стараються дотримуватися жорсткого плану, затято змагаються (із іншими та самими собою), ладні не зважати на біль чи травму, аби лише завершити тренування.

“Мати план – це добре, але також важливо мати зв’язок зі своїм тілом, із тим, як воно насправді почувається”, – радить Мансаур.

“Важливо, щоби в вас була певна гнучкість корегувати ваші тренування так, щоби вони якнайкраще вам підходили. Думайте про це як про дорожню мапу, але, врешті-решт, це ви ведете авто”, – додає вона.

3
Люди типу Б

Це повна протилежність типові А, пояснює тренерка. Такі люди надто розслаблено підходять до тренувань і через це можуть не отримувати результатів. Їм частіше бракує плану та наснаги викладатися так, як треба для досягнення їхніх фітнес-цілей.

Мансаур радить додавати собі мотивації, створюючи такі ситуації, де вам захочеться більше старатися.

“Наприклад, я би порадила ставати в центрі зали, коли у вас якесь групове тренування”, – зазначає вона.

Нагадаємо, непогано мотивувати людину на сумлінні заняття спортом можуть винагороди та штрафи. А ще дуже важливо вірити в себе і в те, що фізичні навантаження дуже корисні.