Кортить чіпсів – пийте воду: дієтолог радить, як справлятися з жагою чогось шкідливого

30 Жовтня 2017 12:38

Фото: Depositphotos

Коли страшенно кортить чіпсів чи пончика з шоколадом, ми часто намагаємося мужньо чинити опір цьому “нездоровому” бажанню і сумно гриземо моркву. А дарма. Організм може у такий спосіб подавати сигнали про те, чого йому бракує, а може й просити про щось просто в силу звички.

Як ці сигнали правильно витлумачити і як знайти гідну заміну для шкідливого смаколика, представниця Академії харчування і дієтології США Джессіка Крендалл пояснила The Daily Mail.

Із її слів, завжди можна підібрати такий продукт, який і дієти не порушить, і задовольнить справжнє джерело жаги тої чи іншої їжі.

1
Коли кортить солоного

Як пише журнал Рhysiology and Behavior, таке бажання в чоловіків та жінок часто пов’язане з дисбалансом мінералів, зокрема браком кальцію та магнію. Утім, зі слів Крендалл, це навряд чи загрожує людям, котрі дотримуються “західної” дієти – адже солі в ній радше занадто, ніж замало.

Із її досвіду, людям кортить солоного, коли вони хочуть пити, коли втомлені або стресовані.

“Заїсти” такий стан вона радить сиром із помідорами та бальзамічним оцтом або смаженим гарбузовим насінням, политим вустерширським соусом.

2
Коли кортить солодкого

Це може вказувати на низький рівень глюкози, але й також бути результатом того, що ви самі себе привчили: після обіду – десерт.

“Фрукт – ось прекрасна опція. Це стандартна рекомендація дієтологів”, – говорить Крендалл.

Наприклад, це може бути заморожений виноград. І за рахунок того, що він буде заморожений, ви їстимете його повільніше та ліпше відчуєте, коли вже наїлися.

Іще одна хитрість, якою користується сама дієтолог: коли їй хочеться печива, вона пече його собі – але лише одненьке. А решту готового тіста заморожує на наступний раз.

3
Коли кортить вуглеводів

Вуглеводи піднімають рівень глюкози в крові, але, на думку Крендалл, кортить нам їх не тому, що вони нам потрібні, а просто тому, що кортить.

Крендалл не радить людям повністю відмовлятися від страви, яку вони дуже-дуже люблять, хай вона й не вписується в дієту. Якщо це паста, то просто варто обмежитися невеличкою її порцією та не забувати їсти білки та овочі.

“Якщо ви дотримуєтеся балансу в повсякденному харчуванні та підбираєте здорові модифікації (страв), гадаю, це вже покращення”, – каже дієтолог.