Гомеопатія – не медицина. Чому європейські науковці вважають, що вона шкодить

26 Вересня 2017 10:02

prouro.ru

Наукова консультативна рада європейських академій (EASAC) наполягає, що гомеопатія та її рекламування можуть завдати серйозної шкоди людям.

Тому організація оприлюднила рекомендації щодо регулювання використння альтернативних медичних засобів.

До EASAC входять представники наукових спільнот із 29 країн Європи. Організація оприлюднила звіт, у якому йдеться, що гомеопатія не має науково обґрунтованого механізму дії.

“Ми робимо висновок, що засади гомеопатії є неправдоподібними та непослідовними стосовно встановлених наукових концептів”, – йдеться у повідомленні.

Щодо клінічної ефективності – науковці вважають, що в окремих пацієнтів, які послуговуються гомеопатичними препаратами, виникає ефект плацебо.

“Ми погоджуємося із попередніми дослідженнями, у яких ішлося про те, що не було знайдено жодного захворювання, для якого гомеопатичні засоби були б дієвим лікуванням, незважаючи на ефект плацебо. Крім того, у колах фахівців існує стурбованість щодо поінформованості пацієнтів з приводу препаратів, які їм пропонують. Гомеопатичні засоби мають низький рівень контролю якості приготування”, – повідомляється у звіті.

Реклама і просування гомеопатії може справляти негативний ефект на пацієнтів, якщо “ускладнить його шлях” до наукової доказової медицини.

Науковці вважають, що поширення гомеопатії може спричинити втрату довіри до медицини в цілому.

Щодо застосування гомеопатичних засобів у ветеринарних цілях, EASAC наголосила на стурбованості, що ці засоби альтернативної медицини використовуються як замінники науково обґрунтованих препаратів.