Курить кожен п’ятий українець, i лише 1% тих, хто намагався кинути тютюн, зміг це зробити.
Втім, є позитивні тенденції щодо зменшення паління в громадських місцях.
Такими є висновки другого Глобального опитування дорослих щодо вживання тютюну, проведеного в Україні.
Перше проводили у 2010 році, друге – у 2017.
Результати дослідження презентувало МОЗ спільно з Бюро ВООЗ в Європейському регіоні та Україні, КМІС та Національною академією медичних наук України.
За даними дослідження, вживання тютюну – одна з основних причин захворюваності та смертності, яким можна запобігти.
Щороку куріння забирає життя приблизно 7 мільйонів людей.
Згідно з результатами, поширеність щоденного куріння в Україні скоротилась на 20%.
У 2017 році щодня курить кожен п’ятий мешканець України.
Серед чоловіків курців у 5 разів більше, ніж серед жінок.
Досі щоденними курцями в Україні залишаються понад 7 мільйонів людей.
Більшість використовує сигарети промислового виробництва.
В середньому щоденний курець витрачає близько 450 гривень на сигарети щомісяця.
На ці кошти можна було придбати приблизно 25 пакетів молока або 50 хлібин.
В середньому щоденний курець використовує 17 сигарет на добу.
69% щоденних курців сказали про те, що викурюють першу сигарету впродовж 30 хвилин після пробудження.
60,4% опитаних почали курити до досягнення 18-річного віку.
Із 40% тих, хто намагався кинути за останній рік, лише 1,2 % змогли позбутися залежності від тютюну і утримуються від куріння більше 6 місяців.
Лише 39% курців, які впродовж року звертались до лікарів, отримали пораду кинути.
Втім, є і позитивні тенденції.
Частка дорослих, на яких впливав тютюновий дим на робочому місці, значно скоротилася: з 31,9 до 14,3%.
А частка дорослих, які повідомили про заборону куріння у усіх приміщеннях на робочому місці, зросла – з 44,9% до 62,0%.
Суттєво зменшився відсоток тих, хто наражається на вплив чужого тютюнового диму у закритих приміщеннях: вдома на 43%, на роботі на 55%, в держустановах – на 52%, у закладах охорони здоров’я – на 42%, у громадському транспорті – на 48%.
У кафе та ресторанах ця цифра знизилась на 61%. Втім, куріння у закладах харчування спостерігали ще 24% відвідувачів.
Автор дослідждення також зазначають, що підвищення акцизів на цигарки зменшує їхню доступність, дозволяє збільшити надходження до бюджету і стимулює курців відмиовлятись від тютюну.
За останні 7 років надходження до бюджету зросли у 2,5 рази, а поширеність куріння зменшилась на 20%.
Тому, на їхню думку, варто продовжити політику збільшення акцизів.