Побороти рак допомагають персоналізовані вакцини – дослідження

7 Липня 2017 14:50

brovary.pravo-znaty.org.ua

Вчені вірять, що додавання персоналізованої вакцини від раку може суттєво покращити ефективність ліків, що стимулюють імунну систему.

У двох випробуваннях 12 з 19 пацієнтів з раком шкіри уникнули рецидивів впродовж двох років після отримання різних вакцин, які розробили команди з Німеччини та США.

Про це пише Reuters з посиланням на журнал Nature.

Маленькі випробування І фази тепер потребуватимуть більших досліджень.

Але вражаючі ранні результати припускають, що нові розробки набагато кращі за вакцину проти раку першого покоління, яка була націлена лише на одну характеристику раку.

Нові ліки містять від 10 до 20 різних мутованих білків, або “неоантигенів”, специфічних для кожної окремої пухлини.

Ці білки є чужими для імунної системи, змушуючи спеціальні Т-клітини посилити атаку та ракові клітини.

Одну вакцину розробили в Інститутах Дана-Фарбер і Інституті Броад (США) спільно з приватною німецькою біотехнологічною фірмою BioNTech, яка використовує так званий РНК-месенджер для перенесення коду для створення терапевтичних білків.

Найбільший у світі виробників ліків від раку Roche уже зробив ставку на технологію BioNTech.

Минулого року компанії підписали угоду вартістю 310 мільйонів доларів.

Вона дозволяє Roche протестувати німецьку вакцину за допомогою препарату імунотерапії Tecentriq.

Співзасновник BioNTech Угур Сахін розповів, що комбіновані випробування з використанням препарату Roche проти різних видів раку повинні розпочатись наприкінці цього року.

Конкуренти компанії – фірма Neon Therapeutics – ініціювала тестування персоналізованої неоантигенової вакцини у поєднанні з препаратом Opdivo від Bristol-Myer минулого року.

Нові ліки, такі як Opdivo та Tecentriq, покращують шанси на виживання.

Але зараз їх може собі дозволити далеко не кожен. Вони коштують 150 тисяч доларів на рік.

А якщо додати ще й персоналізовану вакцину – буде ще дорожче.

Сахін визначає, що така вакцина спершу коштуватиме дорого. Але ціна може з часом різко впасти через масовий випуск і автоматизацію процесу.

Корнеліус Меліф з медичного центру Лейденського університету, який не був залучений до будь-якого з цих досліджень, заявив, що випробування підтвердили потенціал неоантигенних вакцин.

“Контрольовані, рандомізовані клінічні випробування ІІ етапу з більшою кількістю учасників зараз необхідні для встановлення ефективності цих вакцин у пацієнтів з будь-яким типом раку”, – сказав він.