Жителі Київщини побоюються за своє життя через стихійне звалище ртутьвмісних ламп – ЗМІ

4 Липня 2017 16:40

На Київщині невідомі, поблизу одного із сіл, викинули близько 20 тисяч ртутьвмісних ламп. Місцеві жителі налякані, бо не знають що робити з городиною. Про це йдеться у сюжеті телеканалу “Україна”, передає УНН.
За словами еколога Олександра Соколенко, ртуть дуже небезпечна для людей.
“Люди, які мешкають поруч, наражають себе на небезпеку, якщо не померти, то отримати хронічні невиліковні захворювання. Людина може залишитися реально інвалідом,” — сказав він.
Місцеві жителі обурені, поліція досі не знайшла зловмисників. Тож ртутне звалище їм доводиться утилізовувати самостійно — найняли київську фірму і заплатили 30 тис. грн, що робити з огородиною, яка розташована поблизу — поки не знають.
Окрім того, зазначається, що нашкодити ці ртутні лампи можуть і тим, хто живе далі через ґрунтові води, які розносять важкі метали на сотні кілометрів.
При цьому у Мініекології просто констатують критичність ситуації. Говорять, що останнім часом почастішали випадки, коли просто неба викидають цілі машини небезпечних відходів.
“Лампи попадають під перший клас небезпечності… існує багато ліцензіатів, які існують виключно на “папері”. Було анульовано 45 ліцензіатів,” — сказав заступник керівника департаменту екобезпеки Мінекології С.Жукаускас.
Нагадаємо, нещодавно люмінесцентні лампи виявили у центрі столиці.
За словами експертів, плачевна ситуація в сфері небезпечних відходів обумовлена безконтрольністю і безвідповідальністю.
Ліцензії на роботу з отрутохімікатами отримують підприємства без належних ресурсів і технологій. Вони беруть гроші за нібито утилізацію небезпечних відходів, проте не маючи матеріально-технічної бази, викидають їх де-небудь.
Перевірити підприємства практично неможливо — в країні діє мораторій на перевірки бізнесу. Саме тому утилізацію небезпечних відходів в Україні називають “паперовою” або віртуальною. Після такої “утилізації” небезпечні відходи опиняються на стихійних звалищах біля річок, лісів і житлових будинків.
У Верховній Раді спробували змінити ситуацію і посилити вимоги для отримання ліцензій. Нардепи з екологічного комітету ВР ще в минулому році підготували законопроект, згідно з яким підприємства повинні будуть проходити обов’язкову перевірку перед отриманням ліцензії. Однак, до цього часу законопроект не прийнятий, а мораторій не знято.