69% хворих займаються самолікуванням, не звертаючись до лікаря – дослідження

31 Березня 2017 08:15

http://visnik-press.com.ua

69% хворих в Україні займаються самолікуванням, не звертаючись по допомогу до лікарів.

Такими є результати дослідження, проведеного в рамках проекту USAID “(Без)коштовна медицина” та БФ “Пацієнти України”.

Причини високого рівня самолікування – дорожнеча медпослуг, недовіра до лікарів та низька культура лікування самих українців.

Половина всіх українців вживали ліки за порадами знайомих чи рекомендаціями в інтернеті.

Майже 40% учасників фокус-груп скаржились на непрофесійність медперсоналу.

Третина пацієнтів вважають , що лікарі виписують надто багато ліків. Також однією з причин недовіри пацієнти вважають корупцію в лікарнях.

За словами учасників дослідження, медики лише в половині випадків пропонують пацієнтам дешевші та дорожчі ліки на вибір.

Аналіз найбільш продаваних ліків в аптеках України показав, що пацієнти щорічно витрачають понад 3 млрд грн на препарати, без яких можна було б обійтися.

Головною проблемою 94% пацієнтів, які брали участь у фокус-групах, вважають саме високу вартість препаратів.

До того ж, 48% українців скаржаться на підробки та неякісні ліки.

“Безкоштовна медицина в Україні – це міф. По факту кожен пацієнт платить двічі – у вигляді податків та під час візиту до лікаря. Часто українські пацієнти не знають про безкоштовні державні програми лікування та можливість отримувати безоплатні ліки”, – зазначила виконавча директорка БФ “Пацієнти України” Ольга Стефанишина.

Згідно з результатами дослідження, більш ніж 56% пацієнтів вживали лише частину прописаних ліків з фінансових причин.

Ці дані разом із висновками та рекомендаціями БФ “Пацієнти України” передали в МОЗ України з метою вдосконалення вже запущених реформ.

“Сподіваємося, що до травня буде прийнято закон “Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів”. Крім того, з квітня 2017 року планується впровадження програми реімбурсації (компенсації) вартості ліків в аптеках. На це уряд виділить 500 млн гривень. До кінця року має запрацювати й єдина електронна база всіх пацієнтів”, – розповіла в.о. Міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Аби почати лікування, пацієнтам доводиться вдаватися до різних стратегій: відкладати лікування, проходити неповний курс, позичати кошти, продавати майно.

Це слугує підтвердженням непослідовної фармацевтичної політики в Україні: фінансовий тягар майже завжди лягає на плечі хворого.

Раніше йшлося, що 43% українців позичають гроші та продають майно, щоб оплатити лікування.