У березні зростуть ціни на овочі, фрукти, а також масло, цукор, гречку і хліб. Про це заявили в асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».
Експерти асоціації зазначили, що підвищення цін на продукти харчування почалося ще в лютому 2017 року, і в подальшому цей тренд буде зберігатися.
Відзначається, що не змінилася тільки ціна курятини, зате вартість овочів борщового набору, за винятком цибулі, зросла на 5%. Рання весна і зміцнення гривні призвело до незначного зниження цін на цибулю та яблука на 5 і 2% відповідно. Яловичина і свинина подорожчали на 5 і 4% відповідно, однак попит на м’ясо скоротився з початком Великого посту у православних.
Якщо раніше на підвищення цін переважно впливав фактор сезонності, то тепер до нього додасться також зростання тарифів на електроенергію і зниження рівня запасів продуктів.
За словами експерта аграрних ринків УКАБ Євгена Дворника, в березні продовжиться підвищення ціни на овочі та фрукти.
«Вартість масла, цукру, гречки і хліба в березні може зрости ще на 4-6% під впливом підвищення тарифів на електроенергію і зниження рівня запасів. Що стосується продукції тваринництва, то березень відзначиться зниженням цін на 5-7%», – повідомив Дворник.