У Борисполі відбулося відкриття виставки української народної ікони

2 Лютого 2017 14:00

31 січня 2017 року у приміщенні Бориспільського державного історичного музею відбулося відкриття виставки української народної ікони (також відомої як хатньої ікони) художника з міста Олександрії Кіровоградської області Олександра Охапкіна. Окрім ікон, представлено також декілька портретів.

До Борисполя роботи митця, який днями відзначив своє 55-річчя, привезла давня його знайома – поетеса, громадська діячка, Заслужений працівник культури України, організатор проекту «Мистецький спецназ» Зоя Ружин. На заході вона поділилася історією знайомства з Олександром Охапкіним, розповіла про свої враження від його робіт та про те, де вже встигли ознайомитися з його творчістю. Начальник управління культури, молоді та спорту Бориспільської міської ради Наталія Погребна вручила Зої Ружин Подяку Управління.

Вихованка Бориспільської дитячої музичної школи Надія Корнієнко виконала дві пісні, одна з яких – на слова Зої Ружин.

Дехто з бориспільців вже мав змогу ознайомитися з цими роботами – на урочистостях з нагоди 178-річниці з дня народження Павла Чубинського, що проходили 27 січня у міському Будинку культури. Тепер ця виставка протягом тижня знадитиметься в музеї, щоб усі охочі вже у спокійній атмосфері мали змогу оцінити майстерність художника, оцінити надзвичайність і незвичайність його робіт. Адже це не класичні (канонічні) ікони. Саме такими – без відображення страждань і похмурості – завжди зображували святих українці на іконах для своїх осель. Тут святі зображені у вишиванках, їхні обличчя випромінюють людяність, а самі ікони прикрашені національними орнаментами. Тож як сприймати ці роботи – як ікони чи картини – особиста справа кожного.

Джерело: http://koda.gov.ua