Перчіть на здоров’я: вчені кажуть про користь гострої їжі

31 Січня 2017 06:57
Depositphotos

Depositphotos

Є люди, котрі стараються уникати таких інгредієнтів у стравах, як кайєнський перець та чилі, інші ж, навпаки, полюбляють, коли в роті “пожежа”. На думку вчених, останні мають рацію.

Дослідники з Вермонтського університету дійшли висновку, що люди, які принаймні раз на місяць їдять гострий перець, мають на 13% нижчий ризик померти від інфаркту чи інсульту.

Про це повідомляє The Huffington Post із посиланням на PLOS One.

Упродовж 6 років науковці провели опитування серед понад 16 тисяч дорослих американців. Щоправда, їхнє дослідження носило суто обсерваційний характер, і поки не доводить напевне наявність причинно-наслідкового зв’язку.

Але є ще кілька цікавих гіпотез про гостреньке.

1
Перець чилі може допомагати у схудненні

Капсаїцин, компонент, завдяки якому, власне, перець чилі так страшно пече, може допомагати тіло перетворювати білу жирову тканину на буру. Остання вважається “розумним жиром”, і “оснащене” нею тіло ефективніше спалює калорії.

Щоправда, учені з Університету Вайомінга поки що проводили експерименти, які підтверджують чарівний ефект капсаїцину, лише на мишках. Але чому б і собі не спробувати?

2
У чоловіків, що їдять багато гострої їжі, рівень тестостерону може бути вищим

На це вказують результати дослідження, надруковані нещодавно в журналі Physiology and Behavior. А раніше вчені вбачали зв’язок між любов’ю чоловіків до капсаїцину та домінантною поведінкою, агресією та потягом до ризику.

3
Капсаїцин може допомагати регулювати рівень цукру

Згідно з результатами дослідження 2006-го року, опублікованими American Journal of Clinical Nutrition, перець чилі, хай навіть у “вуглеводній” страві, не дає різко підніматися рівцю цукру в крові. Якщо це справді так, цей лайфхак став би в пригоді людям, які хворіють на діабет ІІ типу.