В Україні розмір банківської комісії в 20-30 разів перевищує собівартість

30 Січня 2017 15:05
http://www.puls.md

http://www.puls.md

В Україні комісія, яку приватні банки беруть за свої послуги, в десятки, а то й сотні разів перевищує собівартість надання таких послуг. Про це в коментарі АСН заявив керівник Українського банківського порталу Олексій Лупоносов.

Зокрема, за його словами, згідно з розрахунками самих банків, собівартість однієї платіжки становить 20-30 копійок, проте в приватних банках за свої послуги беруть від 10 до 20 грн за одну таку платіжку.

«Розмір комісії залежить від жадібності банкіра. Кожен банк нібито визначає собівартість комісії. Але я вам скажу, що собівартості там ніякої немає. Є людина, яка друкує цю платіжку, є програмний комплекс, який вже давно куплений і який вже давно окупив себе, тому собівартість такої платіжки не більше 20-30 копійок», – вважає Лупоносов.

У державних банках комісія складає “всього” 3 грн. Однак експерт зазначив, що і цим банкам є на чому заробити.

«Раніше була одна платіжка за комунальні послуги, а зараз їх 4 або 5, і за кожну беруть комісію. Навіть Ощадбанк зараз за кожну платіжку бере мінімум 3 гривні. Виходить, що людина тільки 15-20 грн додатково платить за те, що заплатила за комуналку. І це в державному банку!» – порахував економіст.

Лупоносов зазначив, що така ситуація виникла тому, що зараз в українській банківській системі не ведеться належний контроль за нарахуванням комісій свої послуги.

Джерело: http://asn.in.ua