У Музеї іграшки показали ялинкові прикраси з минулого століття

27 Грудня 2016 15:23

000oeej1j9yuqiaУ Музеї іграшки відкрилася виставка ялинкових прикрас 1930-1990-х років. Серед експонатів представлені і унікальні іграшки кінця ХІХ – початку ХХ століття.

«Тут можна побачити найстаріші новорічні іграшки з нашої колекції – кінця ХІХ – початку ХХ століття, зроблені в Німеччині в містах Дрезден і Лейпциг, – розповідає екскурсовод Державного музею іграшки Олена Довгаленко. – Вони були виготовлені зі стисненого картону і мають об’ємну форму. Пізніше в Радянському Союзі теж почали виготовляти картонажні іграшки, але вони були плоскими і покриті фольгою, а Віфлеємську зірку замінили на п’ятикутну».

Але більшість експозиції сьогодні присвячено саме ялинковим іграшкам радянського періоду.

«Ялинка в ті часи була особливою – символічною і змістовною, якщо так можна сказати, – говорить директор Державного музею іграшки Людмила Гладун. – Ялинкову іграшку називали чутливим ідеологічним інструментом для формування дитячої душі. Тому не дивно, що на ялинці радянського періоду була радянська символіка, різдвяні ангели були замінені на дитячі фігурки, плоди райського дерева – на кукурудзу, огірки, буряк. Однак у кожного в родині ялинка була своя. У багатьох сім’ях зберігалися різдвяні іграшки, і люди не бачили жодного конфлікту в тому, що різдвяні янголи були поруч із фігурками будьонівців і космонавтів».