Біла Церква – учасник українсько-норвезького проекту «Партисипативна демократія та обґрунтовані рішення на місцевому рівні в Україні»

16 Грудня 2016 12:04
koda.gov.ua

koda.gov.ua

Біла Церква прийняла численну делегацію учасників українсько-норвезького проекту «Партисипативна демократія та обґрунтовані рішення на місцевому рівні в Україні», фінансованого МЗС Норвегії. Серед гостей були заступники міських голів, працівники управлінь освіти та науково-методичних центрів, директори і завідувачі дошкільних, загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів міст Бровари, Дніпро, Житомир, Камянець-Подільський, Львів, Миколаїв, Тернопіль, Херсон, Чернівці.

На початку підсумкового засідання до учасників Проекту з вітальним словом звернулися міський голова Білої Церкви Геннадій Дикий, координатори Проекту Крістіан Ларсен, Одне Осланд та Наталя Бескупська.

Вищезазначений проект, ініціаторами якого виступили Асоціація міст України (АМУ), Норвезька асоціація місцевих і регіональних влад (КС), Норвезький інститут міських і регіональних досліджень (НІБР), стартував у березні 2016 року в Києві.

Даний проект забезпечив майже загальнонаціональне представництво, адже його учасниками стали міста з 22 областей України, серед яких і Біла Церква. Представники міст підписали Меморандуми про участь у проекті, який спонукаве міста-учасники працювати злагоджено та ефективно.

Суть і мета співпраці – на прикладі своїх колег та міст зрозуміти та виявити проблеми, які існують у сфері надання послуг органами місцевого самоврядування, знайти кращі шляхи їх вирішення, обмінятися досвідом та покращити життя в наших містах. Від такої співпраці, безсумнівно, виграють і міста, й Асоціація міст України, і мешканці міст, і вся Україна.

Діяльність проекту передбачає річний цикл роботи груп з підвищення ефективності надання послуг у сферах освіти, охорони, соцзахисту.

У проекті з питань освіти узяли участь 10 міст України. Приємно, що поряд із такими містами, як Бровари, Дніпропетровськ, Житомир, Кам’янець-Подільський, Львів, Миколаїв, Тернопіль та Чернівці, була запрошена й Біла Церква як місто з ефективною моделлю освітньої системи, яку в проекті представляли освітяни – начальник управління освіти і науки Білоцерківської міської ради Ю. Петрик, завідувач науково-методичного центру управління освіти і науки В. Висторонський, директор БЗШ № 22 Г. Кучма, завідувач ДНЗ № 18 Л. Атаманенко.

У рамках проекту посадові особи органів місцевого самоврядування міст-учасників оцінювали якість послуг, що надаються населенню, шляхом аналізу статистичних показників і проведення соціологічного опитування населення та безпосередніх надавачів послуг; розробляли плани підвищення ефективності надання послуг населенню у відповідних галузях.

Проект реалізовувався через 4 етапи: конференція-запуск Проекту, формування реєстру показників; аналіз статистичних даних, підготовка анкет для проведення соціологічного опитування; аналіз даних соціологічного опитування, презентація методології, роботи над планом підвищення ефективності.

Під час третього засідання робочої групи з підвищення якості надання послуг у сфері освіти, яке відбулося 25-26 жовтня 2016 року в м. Миколаєві, були проаналізовані результати соціологічного опитування для визначення ефективності функціонування місцевого самоврядування через співставлення громадської та експертної думок про якість надання послуг у сфері освіти в пілотних містах проекту.

А от ІV етап – презентація планів покращення послуги – і відбувся, як і було заплановано, у Білій Церкві.

Після презентації учасниками Проекту свого бачення покращення послуг у галузі освіти, а саме: організація харчування, розвиток мережі спортивних майданчиків, забезпечення доступності освіти тощо – гості відвідали Білоцерківське навчально-виховне об’єднання «Звитяга», досвід роботи якого з організації викладання курсу «Захист Вітчизни» та військово-патріотичного виховання надзвичайно зацікавив освітян.

Начальник управління освіти і науки Білоцерківської міської ради Ю. Петрик презентував гостям міську систему освіти. Учасники проекту щиро зацікавилися досвідом Білої Церкви щодо організації та створення єдиної системи обліку та фінансової звітності благодійних фондів освітніх закладів міста, новації у здійсненні обліку дітей мікрорайону, організації інклюзивного навчання, патріотичного виховання, позашкільної освіти тощо. Очільник освітньої галузі Білої Церкви у своєму виступі підкреслив, що на часі завдань перед освітянами стоїть багато, але вирішити їх можна лише на засадах парт­нерства і співпраці між педагогічною й батьківською громадами та владою, що і створить необхідні умови для розвитку й ефективного функціонування державно-громадського управління освітою.

Підбиваючи підсумки засідання, координатори Проекту та його учасники на високому рівні оцінили досвід системи освіти Білої Церкви, зокрема організацію військово-патріотичного виховання через створення центру військово-патріотичного виховання та допризовної підготовки БНВО «Звитяга», який власне вирішили впроваджувати і у своїх містах, реалізацію завдань інклюзивної освіти та інші не менш важливі напрями роботи освітян нашого міста.

Асоціація готує рекомендації з питань подальшого розвитку місцевого самоврядування, захисту прав та законних інтересів територіальних громад, зміцнення інфраструктури міського господарства, надання високоякісних громадських послуг, охорони громадського порядку в містах, поліпшення екологічного стану, охорони здоров’я, розвитку національних та культурних традицій, підготовки кадрів, пропаганди передового муніципального досвіду, а також реалізує заходи щодо впровадження цих рекомендацій.

Джерело: http://koda.gov.ua