«Мета – дійти до кожного малого міста»

12 Грудня 2016 14:15
day.kiev.ua

day.kiev.ua

Недавно почався другий етап проекту «Відкривай Україну», цільовою аудиторією якого є підлітки з невеликих містечок, які хочуть реалізовувати свої соціальні ідеї на рівні власних шкіл. Фундація соціальних інновацій «З країни в Україну» за підтримки Школи економіки Національного університету «Києво-Могилянська академія» створила гейміфікований, тобто з використанням ігрових практик, онлайн-інструмент, через який дітей залучають до активності. Інтернет-адреса проекту – vidkruvai.com.ua. Тут вже зареєструвалося понад 450 шкільних команд, до роботи залучено 470 вчителів і кураторів, є координатори на місцях у 24 областях. До кінця листопада діти працювали над ідеями, а з початку грудня – над реалізацією своїх конкретних проектів. Долучилася до реалізації ініціативи і Національна скаутська організація «Пласт».
«Ми поставили мету дійти до кожного малого міста України, представляли проект у кожній школі, знаходили там кураторів. У кожному такому місті є координатори. Перше завдання діти виконали – створили 450 команд. Друге – теж, підлітки попрацювали над проблематикою шкіл, запропонували від 10 до 20 ідей і проблем, які вони бачать у своїй школі. Паралельно ми хочемо зробити статистичний зріз проблем шкіл і міст – над цим, по суті, зараз працює вся Україна в особі підлітків, – розповіла керівник проекту «Відкривай Україну» Поліна ШТЕРН. – Серед ідей, запропонованих школярами, зокрема робити у школі фуршет, бо учням недостатньо того, що пропонують у їдальнях, створити візитки учнів, ввести освітні гранти, реалізувати ідею літнього кафе на даху – щоб школа була не тільки місцем для навчання, а й таким собі хабом, вільним простором. Також є ідеї створити парковки для велосипедів біля школи, зробити у закладі власне радіо. І багато інших».
За словами Поліни Штерн, проект пропонує підліткам працювати над такими важливими темами, як урбаністика, екологія і довкілля, здоровий спосіб життя, медіа. У грудні цього року шкільні команди вже працюють над практичною реалізацією своїх проектів. А після канікул, у січні-лютому, команди, які успішно реалізували шкільні проекти, працюватимуть над міськими.
Про приклад практичного впровадження своїх ідей розповіли школярі міста Токмак Запорізької області. Це перше місто, яке зареєструвалося в проекті і діти-учасники якого вже звітують про результати. Так, в одній школі триває робота зі створення кабінету психологічної підтримки, оскільки у закладі вчиться багато переселенців і дітей з проблемами здоров’я. Також діти спільними зусиллями зробили ремонт актової зали. Зараз працюють над ідеєю з розфарбування каналізаційних люків та готуються до озеленення міста й створення підвісних клумб.

За словами організаторів, активність з боку шкіл відрізняється залежно від регіону. Найактивнішими є Харківська та Донецька області, Біла Церква Київської області. Найменш активна – Одеська область.

«Ми пропонуємо підхід, який принципово відрізняється від того, що є в школі. А саме: у школі дітям не дуже цікаво, бо вони отримують відповіді на питання, які не ставлять. На питання, які їх цікавлять, ніхто не відповідає. Про таке навіть не запитують. А школярам багато що цікаво, у них багато енергії. Тому ми хочемо запропонувати дітям ініціювати проекти, пробувати, помилятися, знову пробувати, обговорювати, переосмислювати і йти вперед. Лише тоді вони розуміють, навіщо потрібна та чи інша річ.

Тобто спочатку – практика, – пояснює партнер ініціативи, викладач Києво-Могилянської бізнес-школи Наталя ЧЕРЕПУХІНА. – Так формується мотивація робити щось нове. Наш задум – це робота в команді протягом усього проекту. Потім буде проектний менеджмент з гнучкими інтерактивними сесіями, зовнішні комунікації і критичне мислення. Також ми мінімізуємо втручання кураторів або старших у командну роботу: дуже важливо, щоб діти самостійно пробували і отримували власні результати».
Організатори кажуть, що проект «Відкривай Україну» є великим полем для експерименту, прояву активності й можливості випробувати власні сили. А ще – для змін у країні та появи нових активних лідерів.
З ресурсами на цей проект допомогли партнери, зокрема Посольство США в Україні, надходили і приватні кошти. За словами організаторів, на п’ять команд-переможців чекає подарунок: закордонна поїздка, щоб ознайомити дітей з подібними ініціативами підлітків у Європі і також, можливо, у США та країнах Азії.
Оксана МИКОЛЮК, «День»

Джерело: day.kiev.ua