Приблизно у 80% українців відбулися зміни у звичному порядку придбання продуктів харчування.
Ці зміни побічно свідчать про зниження купівельної спроможності, наприклад, 45% опитаних в останній місяць стали купувати продукти дешевших марок, наводить дані дослідницька компанія Research & Branding Group.
41% опитаних відмовився від покупки деяких продуктів, 39% учасників почали купувати звичні продукти в меншій кількості, а 15% рідше здійснюють покупки.
Загалом, українці характеризують своє харчування неоднозначно. Приблизно половина опитаних (48%) вважає, що в цілому вони харчуються добре.
Трохи менша частка учасників дослідження вважають своє харчування в цілому поганим (38%).
При цьому частіше за інших своє харчування хорошим вважають молоді люди у віці до 30-ти років (60%), жителі Західної і Центральної України.
На думку більшості опитаних (65%), якість їхнього харчування за останні два роки погіршилася. Частіше за інших, про погіршення якості свого харчування заявляли люди пенсійного віку (76%).
Результати опитування показали, що найчастіше українці купують продукти на ринку (45%), в супермаркеті (43%), у невеликих магазинах поблизу дому (37%).
18% учасників опитування харчуються із власних господарств.
Купівля продуктів у невеликих магазинах та їх виробництво у власному господарстві найбільш популярні серед осіб, які мають середню освіту і нижче (відповідно, 46% і 22%), а найменш популярні серед осіб з вищою освітою (відповідно, 32% і 13%).
Близько 50% жителів звичайних міст і 60-70% жителів обласних центрів купують продукти на ринку або в супермаркетах.
Якість придбаних українцями продуктів харчування не задовольняє половину опитаних (51%).
Найчастіше задоволені якістю придбаних продуктів виражали учасники із Західного і Центрального регіонів України (відповідно, 47% і 46%).
Навпаки, свою незадоволеність найчастіше висловлювали жителі Півдня і Сходу країни (відповідно, 64% і 57%).
60-70% жителів обласних центрів купують продукти на ринку або в супермаркетах. Фото minervastock/Depositphotos
2/3 дорослого населення України (62%) в нинішньому році зробили запаси продуктів тривалого зберігання.
Заготівлею займалися практично всі верстви населення. Однак найбільш високу активність при цьому проявили особи передпенсійного та пенсійного віку – від 50 років і старше (таких близько 70%), а також сільські жителі (71%). А ось рідше інших в процес заготівлі продуктів включалася молодь (49%), а також жителі обласних центрів (51%).
Дослідження проводилося компанією R & B в період з 20.10.2016 р по 1.11.2016 р за загальноукраїнською вибіркою.
Обсяг вибіркової сукупності склав N = 1802 чол. Помилка вибірки склала ± 2,4% при рівні довірчої ймовірності Р = 0,95.