У Броварах влада хоче обмежити використання системи ProZorro

25 Листопада 2016 13:43
forbes.net.ua

forbes.net.ua

Обмежити дію електронної системи публічних закупівель ProZorro, яка прийшла на зміну паперовим держтендерам, вирішили у Броварах.

Про це повідомляє ZIK.

У Броварах низка депутатів міськради здійняла галас, що місто хоче відмовитись від електронних закупівель у галузі будівництва. Мовляв, зацікавлений у цьому сам мер. Наразі поріг, з якого чиновники повинні виходити на ProZorro, у Броварах становить 10 тис грн., натомість  міський голова хоче збільшити планку у кілька разів.

«Команда мера взагалі не зацікавлена у тому, щоб проводились відкриті тендери у системі ProZorro, зокрема у галузі «будівельні роботи», бо це бізнес їхніх спонсорів. Вони завжди закладали у тендери корупційні складові, а тепер вони усвідомлюють, що ця артерія буде перекрита, тому чинять опір», – наголосив депутат міськради Олег Берестовий.

Позаяк нещодавно у каналізаційному колекторі Броварів сталася серйозна аварія, комунальники попросили мера виділити їм на ремонтні роботи 1,4 млн. гривень без конкурсу. Тому у міськраді хотіли відмовитись від обов’язкових торгів на ProZorrо.

Однак представники партії «Демальянс» здійняли галас. На їхню думку, через окремий випадок чиновники хочуть прокласти стежку, аби згодом уникати публічних закупівель.

У міській раді Броварів, у свою чергу, такі закиди вважають необґрунтованими.

«Я думаю, що тут присутня складова піару «Демократичного альянсу». Жодного скасування щодо розпорядження про держзакупівлі, які перевищують 10 тисяч гривень, для абсолютно усіх розпорядників у місті, я не ініціював», – стверджує Ігор Сапожко, міський голова Броварів.

Через ситуацію, що склалася, до Броварів приїхали представники Міністерства економіки і наполегливо порадили місцевим чиновникам не уникати публічних торгів.

До слова, міністерство економічного розвитку і торгівлі України спільно з Держагентством з питань електронного урядування, Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і урядом Великої Британії, розпочинають п’ятирічний проект «Прозорість та підзвітність у державному адмініструванні та послугах». Проект вартістю $19 млн. буде тривати п’ять років і спрямований на протидію корупції через реформу електронного врядування.

Головне завдання проекту – прискорити процес реформ у таких ключових сферах, як електронні закупівлі, відкриті дані та електронні послуги.