Чому уряд Яценюка ліквідував «деревообробну та меблеву галузі»?

27 Жовтня 2016 15:09

boyarkaУ дискусії про майбутнє української «деревообробки» є ще один цікавий момент, що менш відомий широкому загалу.

Він пов’язаний з тим, що за часів уряду Яценюка не лише здійснювалися намагання максимально перебрати усі важелі впливу на вивезення і продаж лісу з Україну за кордон (передовсім в Румунію, Польщу та Туреччину), а й те, що цей уряд взагалі не розглядав перспектив того, що колись, у майбутньому, в Україні буде необхідність розбудовувати державну програму відновлення деревообробної та меблевої галузей.

Це підтверджує історія, яку обговорювала вчора вчена рада Національного університету біоресурсів та природокористування України. Як з’ясувалося, за поданням окремих чиновників Міністерства освіти часів Квіта-Совсун виникла ідея скоротити у вишах низку спеціальностей. Дивним чином до такої «непотрібної» категорії фахівців потрапила і спеціальність «деревообробні та меблеві технології».

Незважаючи на критику експертів та представників вищих навчальних закладів, уряд Яценюка затвердив це рішення, і у нинішньому навчальному році на цю спеціальність не набрано жодного студента.

Спочатку викладачі сподівалися, що ліквідація такої спеціальності – прикра випадковість, і щойно зміниться уряд, то спеціальність відродять… Однак досі Кабінет Міністрів не вніс зміни до переліку спеціальностей, які можуть готувати виші, і питання залишається відкритим.

Через це вчена рада Національного університету біоресурсів та природокористування звернулася до Кабінету Міністрів з вимогою невідкладно повернути дану спеціальність, щоб виші могли готувати фахівців і розвивати українську «деревообробку», що дозволить створити нові робочі місця, поповнювати бюджети, посилювати енергонезалежність тощо, а в перспективі – відродити в Україні і меблеву галузь, яка не так давно була доволі успішною і конкурентною.

tomenko-1Микола Томенко, лідер Громадського руху “Рідна країна”