Поради грибникам: як вберегтися від отруєння грибами

27 Вересня 2016 14:28
vesti.dp.ua

vesti.dp.ua

З початком грибного сезону щороку реєструються численні випадки отруєнь неїстівними грибами серед населення, які призводять до важких, а інколи навіть летальних випадків. Це такі гриби, як бліда поганка, мухомори, опеньки несправжні та багато інших.

Для отруєння досить з’їсти половину поганки, а смертність від неї досягає більш як у 50 % випадків.

Пам’ятайте, що гриби та страви з них – це не їжа для дітей. Категорично забороняється годувати дітей віком до трьох років грибами. Не рекомендується використовувати в харчуванні дітей віком до шести років страви з дикорослих грибів.  

Ще раз нагадуємо основні правила, якими слід керуватися любителям грибного «полювання»:

1 Збирайте в лісі тільки ті гриби, в яких ви точно впевнені, що вони їстівні.

2 Грибів, яких ви не знаєте, або тих, що викликають найменший сумнів, не варто брати взагалі.

3 Ніколи не збирайте і не вживайте в їжу переспілі, червиві, ослизлі гриби а також частинки грибів. Гриби слід збирати цілими, щоб чітко бачити їх морфологічні ознаки.

4 Не збирайте гриби вздовж автомобільних та залізничних шляхів, поблизу промислових підприємств, сміттєзвалищ.

5 Не вживайте грибів в сирому вигляді.

6 Перед вживанням обов’язково піддавайте зібрані гриби ретельній термічній обробці.

7 Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин.

8 Готові страви з грибів зберігайте в холодильнику в емальованому посуді, але не більше доби.

9 Не годуйте грибними стравами малолітніх дітей, хворих з захворюваннями травної системи, осіб похилого віку.

10 Не робіть домашню заготівлю грибів у герметичній упаковці, що може викликати ботулізм.

11 Не купуйте на базарах суміші грибів із різних їх видів у якості грибної ікри, салатів, пирогів з грибами і інших виробів з подрібнених грибів.

12 Будь-яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером.

Якщо після споживання грибів ви відчули загальне недомагання, слабкість чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):

– Негайно викликайте “швидку допомогу”. До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.

– Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи.

– Залишки грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння. В інших країнах отруєння дикорослими грибами трапляються рідко, оскільки люди майже не збирають гриби у лісах. Тож, щоб бути спокійним за себе і свою родину, краще споживати печериці та гливи, вирощені у теплицях промисловим методом.

За інформацією Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області, firtka.if.ua