У Броварах батьки вимагали вигнати з класу дитину з інвалідністю

21 Вересня 2016 11:40
helsinki.org.ua

helsinki.org.ua

У школі №6 міста Бровари у Київській області батьки першокласників вимагали від директора перевести з їхнього класу дитину з інвалідністю. Понад 20 батьків написали заяву, щоб з їхнього класу відокремили учня з особливими потребами. Дитину спочатку перевели до іншого класу, проте після втручання правозахисників, особлива дитина залишилась вчитись у своєму класі.

Про це “Україні молодій” повідомила Громадська рада при управлінні освіти і науки Броварської міської ради.

Як виявилось, семеро з батьків, які нібито підтримали звернення в управління освіти, не підписували його. Та все ж на початку директор погодилась перевести особливу дитину до паралельного класу, куди дитину прийняли з радістю.

Згодом у скандал втрутилися правозахисники. Громадська рада провела батьківські збори і з’ясувала, що семеро батьків насправді не підписували звернення. Інші батьки все зрозуміли і перепросили.

Виявилось, що у класі, де навчалась дитина, нарікань зі сторони дітей і педагогів на неї не було. Учень поводив себе спокійно та врівноважено. Після втручання Громадської ради дитина повернулася до свого класу.

Юристи Української Гельсінської спілки з прав людини назвали таку ситуацію порушенням прав дитини з особливими освітніми потребами, бо це могло перешкодити їй отримати середню освіту. За словами правозахисників, керівництво школи не зобов’язане радитись з іншими батьками про прийом будь-якої дитини до класу.

Цього року класи з інклюзивною формою навчання відкрилися при Броварській школі вперше. Медики і психологи можуть рекомендувати дитині навчатися за програмою загальноосвітньої школи або ж будинку – за особливою, розробленої для нього програмою, яка враховує стан здоров’я, здібності і можливості малюка. Кожну таку дитину постійно супроводжує асистент вчителя.

Громадська рада буде звертатися до управління освіти з проханням посилити роз’яснувальну роботу серед батьків, підготувати інформаційні матеріали та наповнити відповідні сторінки на сайтах управління та школи. І що важливо, закласти кошти в кошторис 2017 р. на навчання педагогів. Директору школи запропонуємо зробити інформаційний стенд (стійку) у фойє школи та посилити інформаційну роботу серед батьків та педагогів.