Чому столичні очільники не спішать інвестувати у власне місто?

13 Квітня 2019 18:44

Мало хто знає, що існує таке комунальне підприємство, як «Київське інвестиційне агентство», що підпорядковується Департаменту економіки та інвестицій КМДА. Воно (під егідою мера та голови державної адміністрації Києва) займається благородною місією – забезпечує зростання інвестиційного потенціалу міста Києва та відбудовою міського бюджету.

Сам Кличко постійно, в тому числі й на організованих ним же економічних та інвестиційних різнокаліберних форумах, розповідає про надзвичайно сприятливі інвестиційні умови, які вони з командою створили. Він активно закликає інвесторів, як вітчизняних, так і зарубіжних, вкладати кошти в розвиток міста.

Безсумнівно, пошук інвесторів – справа корисна. Але, проаналізувавши декларації Кличка та його заступників, робимо висновок, що вони й самі могли б непогано проінвестувати розвиток міста. До речі, один з його 8-ми заступників до цього часу чомусь не подав декларацію.

Отже, за деклараціями, що розміщені на сайті НАЗК, сумарно Кличко та його заступники (навіть без урахування коштів, які належать членам їх сімей) готівкою вдома тримають:

  • 7  млн 579 тис. 331 грн.;
    • 1 млн 239 тис. 400 доларів США;
    • 2 млн 84 тис. 100 євро.

При цьому на банківських рахунках розміщено всього 842 тис. 124 грн. (і то завдяки тому, що один із заступників тримає в банківській установі аж 700 тис. грн.), 1019 євро, 29 тис. 348 доларів США та 2 200 британських фунтів.

Парадоксально, що найбільшу кількість готівки має заступник голови КМДА, відповідальний за розвиток підприємництва.

Отож, Кличку, який з таким натхненням займається пошуком та залученням інвестицій, можливо варто було б звернути увагу на те, що потенційні інвестори знаходяться прямісінько в його оточенні!

Окремо необхідно зазначити про самого голову КМДА. Ще в минулому році ми ставили питання, куди Кличко подів свої статки? В цьому році ситуація, згідно поданої Кличком декларації, суттєво не змінилась. Тому питання залишаються відкритим, – де знаходяться зароблені Кличком під час спортивної кар’єри кошти, чому вони не відображені в його щорічних деклараціях та чому голова КМДА та його оточення не бажають особисто інвестувати в очолюване ними місто?

Віктор Марусиченко, юрист

Громадський рух “Рідна країна”