Україна вперше модернізувала свою станцію в Антарктиді, відколи отримала її 23 роки тому

7 Квітня 2019 12:39

Українська антарктична станція стає дедалі привабливішою та комфортнішою для спільних досліджень з вченими різних країн світу.

Станція  уперше оновлюється відтоді, як Україна отримала її 23 роки тому. В її модернізацію вже вкладено майже 35 млн грн. А це означає, що вона стає більш привабливою і комфортною для спільних досліджень із науковцями різних країн світу.

Про це в своїй статті для DT.UA пише Герман Богапов. За його словами, 24-я Українська антарктична експедиція (УАЕ) відрізняється професійним складом, сформованим на відкритому конкурсі без гендерних обмежень. В результаті після довгої перерви в неї увійшли дві жінки.

“Дванадцяти сміливцям доведеться провести серед льодовиків і пінгвінів цілий рік, щоб продовжувати неперервні дослідження атмосфери, океану й надр, а ще — ремонтувати станцію і встановлювати нове обладнання, — зазначає оглядач. — Завдяки відбору на відкритому конкурсі до експедиції потрапило четверо новачків, а середній вік учасників значно помолодшав: найстаршому члену УАЕ 47 років, наймолодшому — 27. Усіх їх відбирали відповідно до завдань, які потрібно буде вирішувати на станції “Академік Вернадський”. Ідеться про дослідження за напрямами “Метеорологія”, “Геофізика” і “Біологія””.

Джерело: ZN.UA