З заборгованістю понад 340 грн. субсидію “живими грошима” не призначать

27 Березня 2019 09:52

Громадяни, які отримали на руки гроші в рамках монетизації субсидії, але не платитимуть за житлово-комунальні послуги, ризикують залишитися без цього виду допомоги від держави на наступний період, поки не виплатять цей борг.
Про це міністр соціальної політики України Андрій Рева сказав на брифінгу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“За нинішнім законодавством, якщо людина має заборгованість більше ніж один місяць на суму понад 340 грн, ми не призначаємо субсидію на наступний період, поки він цей борг не погасить. Отже, якщо ви отримуєте субсидію і у вас виникла заборгованість по оплаті за житлово- комунальні послуги, поки ви не погасите цю заборгованість, субсидія на наступний термін просто призначена не буде “, – сказав Рева.

За його словами, після того як громадянин сплатить цей борг, ця допомога буде перепризначено. “Але я думаю, що ми внесемо зміни до постанови і той, хто допускав прострочення оплати, маючи на руках гроші, буде протягом наступних часів отримувати субсидію вже в безготівковій формі, а потім, якщо все буде нормально, то зможе знову перейти на субсидії в готівковій формі “, – сказав чиновник.

Поки, додав Рева, не можна точно сказати, чи дійсно люди понесли монетизовані гроші платити за комуналку або використовували не за призначенням. Повна картина буде ясна після 15 квітня. Але він переконаний, люди свідомі і великих проблем з оплатою комунальних послуг не буде.

Як зазначив міністр соцполітики, механізм перепризначення субсидії і умови призначення не змінюється, зайвий раз громадянам не потрібно ходити за довідками.

В цілому, за словами Реви, громадянам України вже виплачено близько 5 мільярдів 400 мільйонів гривень монетизованих субсидій.

Як повідомляв Укрінформ, у держбюджеті на 2019 рік на субсидії закладено 55 млрд грн, з яких 12 млрд грн українці повинні отримати “живими коштами”. Старт монетизації субсидій дали в березні 2019 року.

Прем’єр Володимир Гройсман попередив, що на початку монетизації субсидій можуть бути певні недоліки, оскільки такий процес запускається вперше.

Джерело: Укрінформ