24 березня – день боротьби з туберкульозом

23 Березня 2019 19:52

24 березня Світовий день боротьби з туберкульозом — хворобою, від якої в Україні щодня помирають близько 10 людей.

В останні роки ситуація покращилася, зокрема завдяки доступу до безоплатної діагностики й нових препаратів. Україна повністю фінансує закупівлю ліків проти туберкульозу, а завдяки співпраці з міжнародними організаціями нам вдалося збільшити їхню кількість майже у 40 разів.

До прикладу, препарат Лінезолід міжнародні організації минулого року закупили за ціною $0,27, а МОЗ України у 2014 році цей самий препарат купляв за $2,85. Це в рази більше ліків, які ми зможемо надати пацієнтам безоплатно.

Але через тривале й безконтрольне використання антибіотиків у період Совєцького Союзу, Україна залишається однією з країн, де найбільш поширені стійкі до лікування форми хвороби.

Це тяжка форма туберкульозу, лікування якої є більш тривалим, складним і дорожчим.

До того ж, за даними ВООЗ, близько 23% випадків захворювання в Україні не виявляються.

Та головне, що все можна подолати!

Туберкульоз виліковний, навіть у більшості тяжких випадків. Сьогодні українські пацієнти мають доступ до діагностики й якісного лікування.

Якщо є покази лікаря, треба вчасно пройти діагностику та, в разі виявлення хвороби, розпочати безперервний прийом препаратів. Щоденне вживання ліків та регулярний контроль перебігу хвороби у медичного працівника — основна умова одужання.

У багатьох розвинених країнах вже відмовились від практики тривалої госпіталізації через високий ризик перехресного зараження пацієнтів. Це загрожує розвитку хвороби до стійкої форми, коли звичайне лікування вже не допомагає.

Пацієнт-орієнтовані підходи, що впроваджуються зараз в Україні, передбачають, зокрема, перехід на амбулаторне лікування, якщо немає спеціальних застережень. Це допоможе розвантажити лікарні й створити гідні умови для тих пацієнтів, які обов’язково потребують стаціонарного лікування від туберкульозу.

Ліквідація туберкульозу до 2030 року є спільним наміром усього людства. Україна може впоратися із цим завданням, якщо ми продовжимо вживати системних заходів.

Для покращення ситуації із захворюванням Кабміном розроблений середньостроковий стратегічний документ — Загальнодержавна цільова програма протидії ТБ, яка наразі знаходиться на розгляді комітетів Верховної Ради.

Системне втілення цієї програми на національному рівні допоможе кардинально змінити ситуацію з туберкульозом та врятувати життя тисяч людей.

Більше про протидію туберкульозу в Україні читайте на сайті МОЗ