30 років над Білою Церквою сходить «Кобзарева зоря»

7 Березня 2019 19:55

Тарас Шевченко не бронза. Кобзар не переродився в абстрактно-помпезний символ. Його творчість знаходить відгук в українських серцях. У декого уява розгулюється до «квантового стрибка», але для більшості українців Тарас Шевченко велет духу, пророк і совість народу.

5 березня у центральній бібліотеці міської ЦБС відбувся 30-й за ліком конкурс читців поезії Тараса Шевченка «Кобзарева зоря». Його популярність виросла настільки, що довелося започаткувати відокремлене, дитяче змагання декламаторської майстер ності, яке проводиться в центральній дитячій бібліотеці міста.

Тож конкурс проводився два дні, в п’ятьох номінаціях – дошкільнята та школярі початкових класів, 5-6 класи, 7-8 класи, старшокласники і студенти. Дітвору оцінювало журі на чолі з Тетяною Виговською, волонтером, журналістом, головним редактором видавництва «Час Змін Інформ». В результаті конкурсу  Гран-Прі серед молодших учасників отримала Катерина Сергієнко.

Призерами конкурсу в номінації «Дошкільнята та учні 1-2 класів» стали: І місце – Анна Ліхачова; ІІ місце – Мілана Гордейчик та Влада Яремчук; ІІІ місце – Михайло Довгалюк  і Марія Проценко. У віковій категорії «Учні 3-4 класів» переможцями стали: І місце – Анатолій Попелянець; ІІ місце – Євген Гришко і Олександр Федак; ІІІ місце – Ангеліна Кобринець та Катя Мишко.

У віковій категорії «Учні 5-6 класів»: І місце – Анастасія Найда; ІІ місце – Марина Григоренко і Олександр Цуцков; ІІІ місце – Лукія Оверченко та Ксенія Недрега. У віковій категорії «Учні 7-8 класів»: І місце – Анастасія Чернух; ІІ місце – Аліна Королевич та Ліза Попроцька; ІІІ місце – Аліна Джима і Юлія Кирута.

Майстерність чотирьох десятків конкурсантів-старшокласників і студентів оцінювало компетентне журі під головуванням очільника Білоцерківського міськрайонного об’єднання ВУТ «Просвіта» Костянтина Климчука. В його складі були заступник голови Київського обласного осередку Міжнародної організації «Жіноча громада» Меланія Іщук, народний артист України, керівник квартету «Явір» Олесь Харченко, вчителька з Польщі Анна Матисяк, головний спеціаліст відділу культури і туризму БМР Ксенія Жукова та поетеса Тетяна Строкач.

Конкурс проводився під гаслом «Тарас Шевченко єднає серця». Тож поезії Кобзаря крім української, виконувалися французькою, польською, болгарською, німецькою і навіть японською мовами. А Наталія Гурська (КЗ КОР «БЦ багатопрофільний НРЦ»), яка має вади слуху, не лише змогла вразити журі декламаторством, а й супроводжувала свій виступ мовою жестів і по праву посіла одне з призових місць.

Також цікаво було послухати виконання «Заповіту» студентом Білоцерківського аграрного університету із Камеруну Лессомо Алейном. Цей парубок прийшов з цілою групою підтримки своїх співвітчизників і коли закінчилася змагальна частина, й перед учасниками конкурсу кілька пісень виконав Олесь Харченко, то юні камерунці також продемонстрували свої артистичні таланти. Спів і танці додали атмосферності й шарму конкурсу.

А Гран-прі отримала учениця БНВО «Перша Білоцерківська гімназія» Анна Панько, яка перевтілилася в трагічну постать Матері з поеми «Сова». Призерами конкурсу в номінації «Старшокласники» стали: Анна Агалієва, Даніела Ямпольська, Анастасія Павловська, Юрій Бортнік, Наталія Гурська, Ольга Клінкіна, Георгій Осадчий, Анна Хоменко і Святослав Петришин.

В номінації «Студенти» не було рівних вихованцю ДНЗ БПТУ ім. Поповича Павлу Пасічнику. Його успіх підтримав студент того ж закладу Андрій Поліщук, який виборов третє місце. Юнацьку команду призерів «розбавила» Євгенія Новіцька, студентка Білоцерківського гуманітарно-педагогічного коледжу.

Переможці і призери отримали цінні призи, серед яких були і ексклюзивні «Кобзарі» видані «Просвітою» і розкішні щорічники з цитатами Шевченка і репродукціями його картин та офортів віддрукованих фондом Миколи Томенка «Рідна країна».

Ще довго учасники обмінювалися думками і фотографувалися біля портрета Тараса Шевченка та виставки його книг. І в ці хвилини подумалося, що Тарасове слово об’єднало людей з різних країн і континентів.