Вода з повітря: як українці будують «розумні оази» на пляжі в Дубаї

1 Березня 2019 21:54
Український іноваційний проект Smart Oasis із виготовлення питної води з повітря працює в парку Al Mamzar Smart Park у Дубаї.

Про це повідомляє “Укрінформ” з посиланням на  відеоролик, розміщений на сторінці проекту Суспільне око у Facebook.

«Завдяки українцям в Дубаї запрацював іноваційний парк. Тут вода береться з повітря. Конструкція напуває водою усіх охочих», – йдеться у відео.

Винахід має назву Smart Oasis, працює на сонячних батареях. Розробники «розумної оази» – конструкторське бюро IDA, автор – Олексій Приходько. «Це автономні атмосферні генератори. Загалом система здатна видавати до 200 л рідини щодня. Ще вона створює туман і поливає рослини 4-метрового «гриба», – йдеться у відео.

Ідея «розумної оази» з’явилася у команди IDA у 2016 році під час візиту на виставку води у Дубаї. Як зазначається на сайті ain.ua, украинского інтернет-журналу, присвяченого IT-бизнесу, стартапам, технологіям та підприємництву, технології видобутку води, альтернативні опрісненню морської води, в ОАЕ дуже затребувані.

Smart Oasis – це конструкція з живими рослинами, яка автономно генерує воду і розливає її в стаканчики всім охочим. Рама розроблена українським конструкторським бюро, вона складається з близько 10 тис. деталей. Система генерації води – китайська, але українська компанія її допрацювала та обладнала своїми таймерами для включення системи генерації та точок видачі. На її даху розташовані сонячні панелі потужністю близько 4 кВт.

Систему автоматичного очищення панелей від піску і пилу, автоматичний полив і вирощування рослин, а також систему прохолодного туману українці розробили самостійно.

Зазначається, що найближчим часом у парку зведуть ще один Smart Oasis. Нову зону відпочинку у парку Al Mamzar Smart Park у Дубаї її автори називають першим у світі «розумним» парком.

Фото: ain.ua, tech.liga.net

Відео: Суспільне око

Джерело: Укрінформ