Цьогоріч запаси яблука в України набули рекордної кількості

4 Лютого 2019 12:29

Станом на 1 лютого 2019 р., аналітики оцінюють запаси десертного яблука в Україні в 280 тис. т, що на 42% більше, ніж на аналогічну дату минулого року. Це абсолютний рекорд запасів яблука на цю дату в історії України. Про це повідомляє kurkul.com з посиланням на  EastFruit.

Настільки стрімке зростання запасів яблука у порівнянні з 2018 р. експерти пояснюють рекордним урожаєм і рекордними темпами введення в експлуатацію фруктосховищ в минулому році, що дозволило зберегти значно більший обсяг продукції до другої половини сезону.

Істотний вплив на збільшення запасів мали і низькі темпи реалізації яблука в першій половині сезону 2018/19 рр. у зв’язку з низьким рівнем цін і конкуренцією на ринку яблука.

«У серпні 2018 — січні 2019 р., за нашими оцінками, було експортовано близько 23 тис. т яблука, а це лише на 2 тис. т більше, ніж за перше півріччя сезону 2017/18 рр. Таким чином, в лютому — червні українським садівникам необхідно експортувати рекордні обсяги яблука, збільшивши відвантаження буквально в рази, щоб уникнути необхідності утилізації яблук навесні і обвалу цін на внутрішньому ринку», — повідомив економіст департаменту технічного співробітництва ФАО Андрій Ярмак.

Так, Україна посіла п’яте місце в Європі за запасами яблука після Польщі, Італії, Німеччини та Франції. Це також означає, що запаси яблука в Україні наразі більші, ніж запаси яблука в Іспанії, Нідерландах, Бельгії, Великобританії і Австрії. Крім того, запаси яблука в Україні перевищують запаси яблука в Молдові і Сербії — двох найбільших європейських постачальників цих фруктів на ринок Російської Федерації.

 

Джерело: kurkul.com