В Білій Церкві відкрилася виставка ляльок

2 Лютого 2019 21:08

Виставка організована арт-готелем “Династія. На поличках, комодах, буфетах, предметах декору, стінах “розмістилося кілька сотень чарівних ляльок.

Вони абсолютно різні. На виставці можна побачити роботи понад десяти майстрів. Представлено колекції ляльки-тільди, авторської ляльки, етно-ляльки.

Оксана Карпенко з села Фурси використовує для виготовлення ляльок-мотанок різноманітний матеріал – нитки, клаптики тканини, осіннє листя, трави. На поличці ніби ожив великий український ярмарок. Тут молодці й дівчатка, мами з дітками і багато інших. Майстриня стверджує, що ляльки мають властивості терапії:

– Зцілюючим, відновлюючим є сам процес створення та взаємодії з нею. Наприклад, літня жінка зробила лялечку за зразком. Торкаючись руками клаптиків, вбираючи і поглядом, і пучками пальців візерунки і фактуру тканини – скрутила лялечку. Згадала своє дитинство: заклопотану і зчорнілу від турбот маму, яка сама мусила ставити на ноги 3-х дітей. Це вже Пані, яка занедужала і має життєві негаразди (безумовно дуже непрості). Але тепер вона – не одна, у неї є її глибинна серединка, її внутрішня мудрість. Коли проводжу дитячий майстер-клас у відкритому просторі, то ті, хто проходять повз – не лишаються байдужими. Важко пройти з “кам’яним” обличчям повз казкову майстерню, де з удаваного хаосу матерії (а саме так ще недавно називали тканину наші бабусі) проявляються образи та силуети доброти, ніжності, привітності, лагідності. В динамічних ритмах сучасної шкільної освіти та заклопотаності батьків, які прагнуть забезпечити своїх дітей найкращим, ці годинки творення стають острівцями спокою та сили.

Виставка продовжить свою роботу до 28 лютого.