Лідер “Рідної країни” Микола Томенко закликав кандидатів у президенти не використовувати свої службові повноваження та адмінресурс

29 Січня 2019 15:09

Фото: inshe.tv

Сьогодні, окрім діючого президента Порошенка, вже 15 депутатів Верховної Ради від БПП заявили про свою готовність балотуватися на пост Президента України. Лідер політичної партії Громадський рух “Рідна країна” Микола Томенко повідомив, як в даному випадку мають діяти кандидати, які володіють адмінресурсом.

“Виходячи з духу та букви чинного законодавства всі вони під час передвиборчої агітації не мають права використовувати свої службові повноваження та адмінресурс. Очевидно, що і діючий президент, і депутати хотіли б максимально використати свої повноваження, ресурс влади та бюджетні кошти. Натомість, я вважаю, що потрібно створити таке передвиборче середовище, яке передбачене українським та міжнародним законодавством. Вони мають зрівнятися у своїх можливостях з іншими кандидатами, у яких таких повноважень немає, і без супроводу, перекриття доріг, зігнань державних службовців, медіа без адмінресурсу зустрічатись з пересічними виборцями і переконувати їх в геніальності своєї передвиборчої програми та принциповості своєї позиції”.

Лідер Громадського руху “Рідна країна” Микола Томенко також закликав всіх, хто пов’язаний з президентськими чи парламентськими ресурсами, піти у відпустки на цей час і зустрітися з народом України без посередників у вигляді державних службовців, на які в силу повноважень, вони можуть впливати.

Нагадаємо, що Закон України «Про вибори Президента України» передбачає наступні обмеження:

Стаття 65. Гарантії діяльності кандидатів на пост Президента України

  1. Кандидат на пост Президента України (крім кандидата на пост Президента України, який є Президентом України або народним депутатом України) має право на отримання неоплачуваної відпустки на період його участі у виборчому процесі виборів Президента України.

Стаття 64. Обмеження щодо ведення передвиборної агітації

  1. Кандидатам на пост Президента України, які займають посади, у тому числі за сумісництвом, в органах виконавчої влади, органах влади Автономної Республіки Крим та органах місцевого самоврядування, на державних, комунальних підприємствах, у закладах, установах, організаціях, військових частинах (формуваннях), забороняється залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов’язаної з проведенням передвиборної агітації, підлеглих їм осіб, службовий транспорт, зв’язок, устаткування, приміщення, інші об’єкти та ресурси за місцем роботи, а також використовувати службові чи виробничі наради, збори колективу для проведення передвиборної агітації.

Стаття 58. Форми і засоби передвиборної агітації

  1. До передвиборної агітації не відносяться офіційні повідомлення в період виборчого процесу (без коментарів, які можуть мати агітаційний характер, а також відео-, аудіозаписів, кінозйомок, фотоілюстрацій) про дії кандидатів на пост Президента України, пов’язані з виконанням ними посадових (службових) повноважень, передбачених Конституцією України або законами України.