Як правильно жнивувати показали на Черкащині.

10 Липня 2018 18:31

Відродити традицію перших жнив взялися представники Фонду «Рідна країна» на чолі із засновником та ініціатором дійства Миколою Томенком. Організатори довго радилися з істориками та етнознавцями яких саме обрядів дотримувались наші предки перед початком збору врожаю.

За традицією роботу починали з молитви.

Священик повинен був обов`язково освятити поле і тих, хто брався до роботи. Благословляючи на багатий урожай та плідну працю, він просив у Бога сили для женців та дякував землі за ще один врожайний рік.

Перший сніп наші пращури прикрашали цілющими травами, освячували і забирали до оселі. Цілий рік він мав захищати господарів дому від хвороб і лиха.

Цьогорічні зажинки стали ювілейними, а саме десятими, в історії відродження цієї національної традиції. Ініціатор дійства Микола Томенко розповів, що основною ідеєю залишається об`єднати людей і з села, і з міста у свято першого снопа, оскільки від результату жнив залежить життя країни.

«У 2006 році ми з колегою Володимиром Гресем звернулися до українських краєзнавців і дійшли до висновку, що мусимо відродити давню українську традицію початку жнив. В цей день, коли починалися жнива, всі виходили на поле і вважалося за велику честь косити в перших рядах. Енергія позитиву, яка іде від поваги до традиції і української молитви, дуже допомагає і, сподіваюсь, ми посприяємо на добрий врожай».

Жнивувати цього року запросили Федерацію біатлону України. Особливу подяку за активну участь Микола Томенко висловив віце-президенту Федерації Мирославу Грабовецькому, призерці чемпіонатів Європи Яні Бондар та майстру спорту України міжнародного класу В`ячеславу Деркачу.

На цьогорічні Зажинки 2018 організатори не лише об’єднали на одному полі артистів, спортсменів та політиків, а й встановили Всеукраїнський рекорд під назвою «Наймасовші зажинки на одному полі».

В лан вийшли одночасно 65 косарів.

Журналіст, засновник Національного Реєстру Рекордів України Валентин Щербачовзафіксував рекорд та вручив сертифікати «Рідній країні» та директору СТОВ “Чапаєвське” Анатолію Марченку, який вже не перший рік приймає на своєму полі женців. Також нагороду отримав ресторанний комплекс «Велес» за підтримку у проведенні щорічних зажинок.

Традиційно зажинки відвідала Народна артистка України Жанна Боднарук.

Після праці учасників жнив пригощали традиційним короваєм.