Як приготувати смачний шашлик: три головних правила

28 Квітня 2018 15:55

Сезон пікніків стартував, а значить, саме час згадати основні правила приготування найсмачнішого шашлику

Как готовить шашлык Фото: depositphotos.com
Без соковитого, ароматного, тільки з мангала шашлику немислимий відпочинок на природі. Правда, іноді саме несмачний шашлик може зіпсувати настрій всій компанії. Як зробити так, щоб друзі і родичі ще довго згадували цей виїзд на природу? Ми зібрали поради шеф-кухарів, які допоможуть приготувати ідеальне м’яке і соковите м’ясо.Як вибрати м’ясо для шашлику
barbeque-1238548_960_720

Деякі вважають, що смачний шашлик можна приготувати тільки зі свинини, проте це не так. Відмінний шашлик вийде і з м’яса птиці, і з яловичини, і з риби. Головне правило – щоб м’ясо було свіжим, відмінної якості. Не зовсім свіже м’ясо буде жорстким, і ніякої маринад не допоможе. А якщо воно буде дуже жирне, жир почне горіти, що додасть шашлику неприємний присмак.

Також подбайте про правильну посуді для маринування м’яса. В принципі, підходить будь-яка, крім алюмінієвої і поліетиленовою. Алюмінієва утворює оксидну плівку, що може вплинути на смак м’яса, а в поліетиленовій шашлик буде не стільки маринуватися, скільки зопрівати і киснути. До речі, дерев’яна – теж не кращий вибір: вона вбирає частину соку і маринаду, шашлик може вийти занадто сухим. Оптимальний варіант – скляна, глиняна або керамічний посуд.

Як приготувати маринад для м’яса

loaded-3333893_960_720_01

Щоб шашлик ні сирим або занадто сухим, м’ясо нарізуйте шматочками близько 2,5 см. Варіантів маринаду для шашлику – маса. Запам’ятайте основне правило: в кислому маринаді шашлик стане більш м’яким, якщо ж ви хочете, щоб він був ароматним, використовуйте велику кількість трав і спецій: зиру, чебрець, базилік, коріандр, лавровий лист, різні види перцю. Якщо під рукою у вас є тільки сіль, перець і найсвіжіше м’ясо, не сумнівайтеся: шашлик теж вийде відмінним!

Маринувати шашлик можна від 30 хвилин до доби – в залежності від ваших уподобань і якості м’яса.

Як правильно смажити шашлик

skewer-3342481_960_720

Для того щоб шашлик вийшов смачним, треба уважно поставитися до вибору дров. Категорично не підходять соснові дрова: при горінні вони виділяють смолу, шашлик вийде несмачним. Також не підходять дрова з тополі, клена, горобини, осики, акації.

Фахівці стверджують, що найоптимальнішим вибором буде суха виноградна лоза. Однак якщо у вас немає її під рукою, підійдуть дрова сливи, яблуні, вишні, абрикоса. І, звичайно, хороші дубові і липові дрова. Вибирайте не дуже товсті поліна, інакше вам доведеться довго чекати, поки вони прогорять. Адже шашлики готують саме на вугіллі, а не на багатті!

Є одна хитрість: щоб шашлик вийшов більш соковитим і смачним, насаджують шматки м’яса на прогріті шампури і, звичайно, вздовж волокон. Для рівномірного прожарювання шампури потрібно регулярно повертати, а щоб м’ясо не сохло над вугільним жаром, збризкуйте його час від часу маринадом, вином або лимонним соком. Також смачними будуть шашлики, які ви будете збризкувати пивом.

Джерело: segodnya